Svijetli svaka druga sijalica

Opština Prijedor uvela je redukovanu potrošnju struje na uličnoj rasvjeti isključivanjem svake druge svjetiljke na mjestima izvan gradskog područja.

Stručni saradnik za komunalne poslove u opštini Prijedor Ðuro Umićević rekao je da struja za 186 mjernih mjesta javne rasvjete opštinu košta 900.000 KM godišnje i da je se obračunava po cijeni od 0,15 KM po kilovat času.

„Rasvjetu u većem ili manjem obimu imaju gradsko područje i Omarska, Ljubija i Kozarac, a lani smo, pored ranije završenih osvjetljenja svih važnijih saobraćajnica i prilaza gradu iz Banjaluke, Novog Grada, Sanskog Mosta i Kozarske Dubice, osvijetlili i dva nova kružna toka i raskrnice kod tržnog centra“Vilako“, u Kozarcu i u Omarskoj“, kazao je Umićević.

U okviru prošlogodišnje rekonsturkicje gradskih ulica rekonstruisan je i dio gradske rasvjete, a za održavanje i eventualno proširenje mreže ovogodišnjim budžetom opštine predviđeno je oko 90.000 KM.

„Građani su vlastitim učešćem finansirali rasvjetu u pojedinim mjesnim zajednica, a opština će, zbog velikog broja zahtjeva, odlučiti koje će lokacije priključiti na mrežu kako se ne bi dovelo u pitanje funkcionisanje rasvjete na području cijele opštine“, naveo je Umićević.

On je dodao da su svejtska dostignuća pokazala da se najveća ušteda – i do 50 odsto – postiže uvođenjem LED rasvjte i da je zato opštine Prijedor potencijalnim donatroima kandidovala projekte iz ove oblasti.

Izvor: SRNA

Comments are closed.