Svjedočanstva po potrebama privrede

Politika upisa u srednje škole trebala bi biti u skladu sa potrebama privrede i tržišta rada.

To je stav aktiva direktora prijedorskih srednjih škola, ali i predstavnika lokalne zajednice te Ministarstva prosvjete i kulture RS nakon sastanka koji je na ovu temu održan u Prijedoru.

Viši stručni saradnik u Odjeljenju za srednje obrazovanje u resornom ministarstvu Slavica Kuprešanin istakla je da ovo ministarstvo već nekoliko godina ima formiranu komisiju za upisnu politiku RS.

– Njen je osnovni zadatak da uskladi potrebe tržišta rada sa željama učenika, ali i da informiše učenike o mogućnostima upisa putem priručnika gdje su detaljno opisane struke i zanimanja koja se nude. Tendencija, kojom slijedimo evropske standarde za opštim obrazovanjem je da ćemo i naredne školske godine težiti ka upisu učenika u gimnazije, ali i proizvodna zanimanja prema potrebama opština – rekla je Kuprešanin.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Prijedor Boro Vojvodić je istakao da opština Prijedor i ove godine vodi aktivnu politiku kada je u pitanju upis učenika u osnovne škole.

– Osnova te aktivnosti je da se plan upisa učenika uskladi sa potrebama privrede i mi smo već prethodne dvije školske godine imali zahtjeve privrednika za školovanje određenih struka. Prošle godine su to bili zahtjevi drvoprerađivača, a ove godine su pristigli zahtjevi „Željeznica RS“ da se upiše jedno odjeljenje tehničara željezničkog saobraćaja. Imamo i zahtjeva za upis učenika za livce i mesare – kazao je Vojvodić.

Bilo kako bilo, šest prijedorskih srednjih škola nudi za 981 budućeg srednjoškolca školovanje u 13 struka i 100 zanimanja.

Da se u procesu upisa učenika i dalje nešto mora mijenjati potvrđuju i podaci iz prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje gdje trenutno na posao čeka 11.000 nezaposlenih od čega je 4.014 nekvalifikovanih, 4.435 KV radnika i 2 622 tehničara raznih, uglavnom neproizvodnih struka.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.