Svjetski dan borbe protiv side: Sutra besplatno testiranje u Prijedoru na HIV i hepatitis C

Centar za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Prijedor organizuje sutra besplatno testiranje na HIV i hepatitis C u povodu 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv side, rekao je Srni voditelj ovog centra infektolog Boris Ćurguz.

„Za savjetovanje i testiranje nisu potrebni zdravstvena knjižica, lična karta ili neki drugi identifikacioni dokumet, kao ni ljekarska uputnica. Po želji klijenta, daje se šifra i pod tom šifrom se radi test“, kazao je Ćurguz.

Prema njegovim riječima, testiranje se vrši ili uzimanjem uzorka krvi iz prsta ili najsavremenijim „oral kvik“ testovima koji ne zahtjevaju vađenje krvi nego samo uzimanje brisa usne šuljine.

„Dobrodošli su svi građani, posebno mladi, ako su se rizično ponašali ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, pa žele saznati i provjeriti svoj HIV-status“, poručio je Ćurguz.

Testiranje će biti organizovano od 10.00 do 20.00 časova u prostorijama Centra koji se nalazi pored centralne zgrade Opšte bolnice Prijedor, u zgradi psihijatrije, ulaz sa zadnje strane.

„U okviru testiranja obezbijeđeno je savjetovanje prije i savjetovanje poslije testiranja u cilju unapređenja znanja o HIV/AIDS-u, načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno mjerama za sprečavanje prenošenja ove bolesti, a dijelićemo i edukativni materijal i kondome“, dodao je Ćurguz.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije i Generalne skupštine UN od kraja 80-tih godina prošlog vijeka 1. decembar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan kontrole i borbe protiv HIV/AIDS-a.
SRNA

Comments are closed.