Svuda pođi, kući dođi

MaturantiSamo rijetkima polazi za rukom da obilježe šest decenija od završetka srednje škole. Tu sreću imalo je petnaestak bivših gimnazijalaca, koji su se u prošlu subotu našli ispred prijedorske Gimnazije „Sveti Sava“. Došli su da, u poodmaklim godinama, održe još jedan školski čas i da se prisjete divnih školskih dana. Iako su to bile godine po završetku dugog i teškog rata, mi ih nosimo u lijepom sjećanju – kazali su gotovo u glas bivši gimnazijalci. Među njima bio je i penzionisani kapetan vojnog broda Vukašin Nedić. On je rekao da se ovom prilikom u Prijedoru okupilo nekoliko bivših učenika, koji obilježavaju 60 godina od male i 55 godina od velike mature.

– Te 1945. godine u dva odjeljenja prijedorske Gimnazije upisano je čak 120 učenika. Bio je to period u kome je naprosto nedostajalo kadra, a posebno u oblasti prosvjete, pa su mnogi već nakon trećeg razreda Gimnazije morali da se opredijele za buduće zanimanje – podsjetio je Vukašin i naveo da ni ovoga puta ne može, a da se ne sjeti riječi Branka Radičevića da je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba.

Njemu je pripala čast da održi školski čas u jednoj od učionica prijedorske Gimnazije, koja je prije dvije godine obilježila 85 godina od postojanja. Mala i kratka prozivka bila je uvod u još jedno lijepo i nezaboravno druženje najstarijih prijedorskih gimnazijalaca.

Početkom pedesetih godina prošlog vijeka maturant prijedorske Gimnazije bila je Ljiljana Nikolić, zvana Lula koja će kasnije, igrom sudbine punih 32 godine predavati njemački jezik baš u školi u kojoj je bila učenik.

– Studirala sam njemački u Sarajevu i onda sam se vratila u svoj Prijedor i počela da radim u Gimnaziji – sa osmijehom se prisjeća profesorka Lula i dodaje da je prije 16 godina otišla u Beograd, u kome i danas živi.

Bivše gimnazijalce je pozdravila direktor prijedorske Gimnazije Fatima Kararić, koja je istakla da se od tada pa do danas ova škola nije mnogo promijenila.

– Nastojimo nastavu osavremeniti i naravno učenike pripremiti za dalje školovanje – rekla je Kararićeva i podsjetila da Gimnazija trenutno ima 450 učenika.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.