SZS u posjeti Gačićima iz Marina

Predstavnici Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Republike Srpske posjetili su početkom februara desetočlanu porodicu Gačić koja živi u zaseoku Marini kraj Prijedora.

Slobodan Gačić je glava ove kuće u kojoj živi sa suprugom Milkom i četiri sina: Luka (21), Slavko (14), Boro (9), i najmlađi brat Gavrilo koji ima 3 godine. U kući pored njihove živi najstariji sin Dragan sa ženom Bojanom i djecom Natašom (4) i Darkom (3).

Šestoro dece, živi u veoma teškim uslovima u udaljenom zaseoku, do koga se stiže poslednjim kozjim putem dužine čak tri kilometra. Na očevini sa koje ne žele da odu, ponosno žive i složno se bore Gačići, a posjeta naše organizacije probudila im je uspavanu nadu u bolje sutra.

Porodica Gačić živi jako teško, u uslovima nedostojnim čovjeka u 21-om vijeku! Nemaju nikakav put do kuće, nemaju nikakve uslove u toj kući, nemaju čak ni vodu ni struju!

Prilaz kući je nepristupačan svim motornim vozilima, pa čak i traktorom, što čini njihovu izolovanost potpunom i još više otežava život! Jedini period kada se kući može prići traktorom je vrlo kratko u toku ljeta, a tada Gačići složno prionu na posao i pozavršavaju što više mogu obaveza oko skromne letine i poljoprivrednog dobra.

Bez struje, bez vode, daleko od civilizacije, živi ova porodica kojoj je Bog dao najveće blago – brojno potomstvo. Djeca su sada u jako teškom stanju, surov život ih nije mazio i tjera ih da brzo i grubo odrastaju. Porodica posjeduje nekoliko kokošaka i ovaca, tako da se na taj način izdržavaju.

Ovo je premalo za ovoliku porodicu!

Djeca koja odrastaju u ovakvim uslovima ne mogu imati srećno djetinjstvo, ne mogu imati ni miran san, ne mogu uživati u dječijim igrama i bezbrižnom odrastanju.

Roditelji, baka i deka, sve generacije, svaki dan provedu u brizi šta će staviti na sto, a vrijeme prolazi i ostavlja posljedice na život najmlađih!

Posjeta ljudi koji vjeruju u ideju SRBI ZA SRBE je prvi korak ka njihovom boljem životu!

Dobra volja da im se pomogne jasna je od samog početka, jer je sam dolazak do njih veliki posao i veliki napor! To je tek početak, za sve ono što namjeravamo da uradimo, a već smo izmamili osmjehe mališana, koje možete vidjeti na fotografijama!

Prva pomoć, i prva nada, prva najava boljih dana koji dolaze za Gačiće!

Nadamo se da ćemo uz pomoć vjernih donatora iz cijelog svijeta moći da omogućimo ovoj napaćenoj porodici život dostojan čovjeka u 21-om vijeku!

PRILOŽI I POMOZI!

Pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe i prilozima pomognu projekte Humanitarne organizacije Srbi za Srbe koji imaju za cilj da pomognu socijalno ugrožene višedjetne srpske porodice širom Balkana.

Autor: SZS Republika Srpska

Comments are closed.