Tender usporava početak gradnje

Iako je početkom oktobra prošle godine obustavljena nastava u Područnoj školi u Gornjim Orlovcima, koja radi u sastavu OŠ „Petar Kočić“, stari školski objekat još nije porušen i, kako stvari stoje, izgradnja škole neće uskoro ni početi.
Direktor škole Draško Grbić je istakao da je problem bio u provođenju tenderske procedure.
– Radovi je trebalo da počnu u martu, ali je tek prije nekoliko dana završen drugi tender za izbor preduzeća koje će rušiti staru školu – istakao je Grbić.
On je dodao i da je nezvanično, kao izvođač radova, izabrano preduzeće „Grmeč gradnja“ iz Dervente, koje je imalo najpovoljniju ponudu od 363.000 KM.
– Kada radovi konačno počnu, prema projektu Zavoda za izgradnju grada, biće to moderan školski objekat sa pet učionica, zbornicom i vlastitom kotlovnicom, te drugim pratećim sadržajima, koji će učenicima Gornjih Orlovaca i susjednih sela omogućiti školovanje od prvog do petog razreda – istakao je Grbić.
On je dodao i da je školski objekat izgrađen davne 1945. godine i već je godinama bio neuslovan, bez kvalitetne vode za piće, bez sanitarija, tako da su djeca bila ugrožena i bilo je krajnje vrijeme da im se omoguće bolji uslovi školovanja.
Grbić je naglasio da je u skladu sa ranijim dogovorom sredstva u visini od 417.000 KM za izgradnju nove škole u Gornjim Orlovcima obezbijedila Vlada RS preko Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva finansija RS. Sudeći po kašnjenju početka radova, cijena izgradnje će vjerovatno premašiti odobrena sredstva.
Grbić je potvrdio da će dodatna sredstva za opremanje učionica nove škole potražiti iz vlastitih izvora i reparacijom postojećeg školskog namještaja od strane školskih majstora.
Nova škola u Gornjim Orlovcima učenike bi mogla da primi za šest mjeseci, od početka radova.

Prevoz
Grbić je potvrdio da je za 80 učenika od prvog do petog razreda od početka oktobra organizovan prevoz u centralni školski objekat i u područnu školu u Gornjoj Puharskoj.
– Budući da je još neizvjestan početak izgradnje nove škole, javlja se i problem finansiranja prevoza učenika u alternativne škole, što će se produžiti i na narednu školsku godinu – rekao je Grbić.
Glas Srpske

Comments are closed.