Tešanović: Najveći problem novac za projekte

Ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske /RS/ Nada Tešanović izjavila je danas da je najveći problem omladinskih organizacija kako doći do finansijskih sredstava kojima će realizovati projekte korisne za lokalnu zajednicu.

„Dragocjeno je iskustvo šta je i kako ovo ministarstvo radilo u prošlom sazivu, jesu li omladinske organizacije imale koristi, te šta im je sada potrebno“, rekla je Tešanović novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa predstavnicima 20-ak omladinskih organizacija prijedorske regije.

Ona je naglasila da je projekat zapošljavanja pripravnika jedan od najboljih projekata Vlade RS.

„Upoznala sam ih sa mogućnostima dva Vladina granta za mlade: od pola miliona maraka za subvencionisanje kamata za stambene kredite i od 200.000 KM za zapošljavanje koji je suviše mali pa ćemo razmotriti mogućnost da se taj novac preusmjeri ili na subvencije kamata ili na omladinske projekte, a da se pitanjem zapošljavanja u cjelosti bavi Zavod za zapošljavanje RS“, navela je Tešanović.

Predstavnik prijedorskog Info pointa Draško Anđelić istakao je da je na lokalnim omladinskim organizacijama da od svojih opštinskih vlasti zatraže informacije o toku provođenja omladinskih politika.

Milan Malinić iz Omladinskog savjeta opštine Kostajnica istakao je da su problemi mladih jednaki u cijeloj regiji.

„Što se tiče mladih, oni bolje žive u većim centrima, dok u manjim mjestima bukvalno preživljavaju. Nadamo se da kriza neće trajati vječno i da će mladi imati perspektive za život i rad“, rekao je Malinić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici omladinskih organizacija iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Oštre Luke i Prijedora.

Izvor: SRNA

Comments are closed.