Teška životna priča porodice Brdar iz Čarakova

Nezaposleni roditelji Azra i Jasim Brdar iz Čarakova kod Prijedora imaju četvero djece uzrasta od dvije do deset godina i samo jednu želju – da ih imaju čime nahraniti.

Desetogodišnji Samir je učenik četvrtog razreda osnovne škole, šestogodišnja Samira, prvačić, Amira ima četiri a Semir samo dvije godine. Sa roditeljima žive u Čarakovu, u neuslovnoj kući u kojoj ne mogu da zagriju makar jednu prostoriju jer im se šporet na drva raspada. Nekako se djeca i ugriju ali najedu nikako. Hrane nema.

„Volim ići u školu ali sam gladan i kod kuće i u školi. Volim da imam odjeće i obuće i hrane“, kaže Samir dok njegova sestra Samira dodaje „Ja bi najviše voljela da imam kod kuće nešto da jedem“.

Glad je najveća muka ove porodice. Majci Azri srce se cijepa kada mališani traže da nešto pojedu. Od hrane imaju pola vreće brašna, nešto soli, čašu ulja, kesu jabuka i u frižideru komadić mesa koji su dobili za kurban bajram.

„Da mi je djeci kravu da imaju, to mi je najveća želja, da imam kravu i da imam hrane u kući, da imam djeci šta dati da jedu, da mi djeca ne idu u školu gladna i žedna. Ne znam više šta ću“, kaže Azra Brdar iz Čarakova.

Mališanima treba i obuća. Zima je pred vratima. Školarci pješače u raspadnutim cipelama a najmlađi oko kuće hodaju u čarapama. Mali Semir je i bolestan. Dječačić ima bronhitis i koristi pumpicu koja mu olakšava disanje. Od 140 maraka dječijeg doplatka mora mu se kupiti lijek a ostalo ni sami ne znaju gdje prije da rasporede. Azrin muž nadniči i ne bira poslove da kući donese koju marku.

„Mala u školu ide poderane obuće, mali isto. Da odvojim od doplatka da im kupim ne mogu. Moraš lijekove uzeti, pampers djetetu, i onda što ostane moraš uzeti u kuću onih sitnica i to je to. Nikome se ovdje ne žalim, kome se požalim kaže idi dalje“, priča ova majka četvero djece.

Bijeda je toliko okovala Brdare da razmišljaju da djecu ispišu iz škole. Mališanima je teško objasniti da će danas, možda, jesti samo jednom ali trpe glad i ćute. O obući se više i ne priča. Na nogama imaju po nekoliko čarapa pa tako pokušavaju da ugriju stopala. Četvero djece, na pragu zime, je boso i gladno. Ko može, neka pomogne.
RTV Prijedor

Comments are closed.