Teški bolesnici žive u lošim uslovima

Teški bubrežni bolesnici Deva Predojević (62) i njen sin Milenko (43), žitelji Srednje Omarske, kod Prijedora, žive u lošim životnim uslovima.

Oni moraju tri puta sedmično da odlaze na dijalize u prijedorsku bolnicu, a njihova skromna primanja jedva mogu da podmire potrebe za lijekovima. Takođe, kuća u kojoj žive je u skoro ruševnom stanju, a krov pokišnjava.

Već punih 16 godina Deva je ovisna o dijalizi, a njen sin Milenko sa ovom bolešću se susreo još kao dječak sa 14 godina.

„Patnja je to kada vam je dijete bolesno čak i ako ima bezazlenu prehladu, a moj Milenko zajedno sa mnom na dijalizu u prijedorsku bolnicu odlazi već godinama. Sada smo oboje tri puta sedmično na aparatima. Nevolja je u tome što nas dvoje bolesnih ljudi živimo u ubogom kućerku koji sam sama izgradila poslije pogibije supruga u Austriji, gdje je radio kao građevinac. Ostala sam sama i kao mlada udovica bez ičije pomoći othranila četvoro djece, mog Milenka i njegove tri sestre“, priča nam Deva.

Ona ističe da je njenom sinu prije 25 godina transplantiran jedan bubreg, ali da su kasnije nastupili problemi.

„Tada su nam pomoć pružili mještani Omarske i Prijedora, a bilo je i donacija iz cijele bivše Jugoslavije. Sakupili smo dovoljno novca da moj sin bude operisan u francuskom gradu Lionu. Bubreg je dobio od četrnaestogodišnjakinje iz Francuske koja je poginula u saobraćajnoj nesreći. Međutim, taj tada zdrav bubreg, koji je transplantiran mom sinu, izgubio je svoju funkciju prije dvije godine, a bez bilo kakve funkcije godinama je i drugi Milenkov bubreg“, priča ova majka.

Ona kaže da žive od samo 300 maraka penzije i 80 marka iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

„To su jedini prihodi koji mjesečno ulaze u naš skromni dom, a većinu novca trošimo na lijekove i terapije. Uslovi života u kući koju je majka sama izgradila nakon očeve smrti su katastrofalni jer je objekat potpuno ruševan i pod krovom koji prokišnjava“, priča Milenko koji zajedno sa majkom moli dobre ljude da im pomognu.

Jedina svijetla točka u njihovom teškom životu je, kako navode, što se Milenko prije 18 godina uspio oženiti i dobiti sina.

„Sin mi sada živi sa majkom u Prijedoru, jer smo se supruga i ja razveli. Valjda ona nije htjela trpjeti bijedu u kojoj smo živjeli. Najgore mi je što za sebe i majku ne mogu obezbijediti egzistenciju. Nemam posla, jer niko neće da zaposli bolesnog čovjeka koji odlazi na dijalizu. Moje dvije sestre sa porodicama žive u Srbiji, a treća je u Švajcarskoj. Ni one ne mogu pomoći da preživimo. Već godinama mi se čini da samo vegetiramo, a ne da živimo“, govori Milenko.

Deva kaže da je pomoć za sina tražila i kucala na mnoga vrata. Čini joj se da bi joj u Prijedoru mogao pomoći i načelnik opštine Marko Pavić, ali tvrdi da nikako ne može doći do njega .

„Samo tražim način da mi lokalna zajednica pomogne, da mi da sredstva da okrpim krov na kući koji prokišnjava. Zbog toga mi je kuća puna vlage, što samo komplikuje zdravstveno stanje moga sina. Htjela bih mu život bar malo učiniti ljepšim. Da možemo da radimo, milostinju ne bi tražili“ naglašava Deva.

Svaka pomoć ovoj porodici dobro bi došla, od paketa sa prehrabenim artiklima i higijenskim potrepštinama do pristojnog krova nad glavom.

Za sve one koji žele pomoći Devi i Milenku Predojeviću na raspolaganju je i broj telefona  066/450-939

Neizvjesne prognoze

Ljubomir Vuković, načelnik Dijaliznog centra u Prijedoru, potvrdio je da su Predojevići teški bubrežni bolesnici.

„Najgore je što je u slučaju ovakvih bolesnika nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Zdravstveno stanje i dalji oparavak ovakvih pacijenta koji se skoro svakodnevno dijaliziraju je komplikovano i teško“, kaže Vuković.

Saznajemo da Deva Predojević povremeno pada i u komu. U takvim situacijama ne može da joj pomogne njen bolesni sin Milenko, koji je takođe prikovan za bolesnički krevet.

Novi objekat Dijaliznog centra

Na Internom odjelu prijedorske bolnice u kome radi Dijalizni centar svakodnevno je na dijalizi 60 pacijenata. Ovih dana potpisan je i ugovor sa njemačkim preduzećem „Frizenijus“, čiji predstavnici namjeravaju da u privatizaciju prijedorskog centra za dijalizu i izgradnju potpuno novog objekta u krugu bolnice ulože pet miliona maraka.

U objekat će biti ugrađena najsavremenija medicinska oprema za dijaliziranje.

Nezavisne novine

Comments are closed.