Tokom boravka u Prijedor ambasador Moon posjetio Sconto-prom

Tokom svoje jučerašnje radne posjete Prijedoru, američki ambasador Patrick Moon posjetio je i Sconto-prom, jedan od najuspješnijih privrednih kolektiva ne samo na području naše opštine već i u čitavoj Republici Srpskoj i BiH. Moon je nakon razgovara sa rukovodstvom ovog preduzeća rekao kako se radi o jednoj zaista uspješnoj „priči“ za poslovnu zajednicu u BiH. „Ovo je izvrstan primjer kako jedan preduzetnik sa mnogo entuzijazma i hrabrosti da preuzme rizik može da bude na usluzi svojoj zajednici tako što će kreirati ili stvoriti nova radna mjesta. Američka ambasada u Sarajevu i USAID imaju partnerski odnos sa kompanijom Sconto-prom već određeni period i veoma smo zadovoljni da smo imali priliku da ovom preduzeću ponudimo i savjet i drugu vrstu pomoći“, rekao je Moon.
On je istakao kako je najveći izazov za BiH razviti ekonomiju i stvoriti nova radna mjesta te da preduzetnici i poslovni ljudi trebaju svu podršku od strane predstavnika vlasti kako bi mogli razvijati svoje poslovne projekte. „Voljeli bismo vidjeti političke lidere da marljivije rade kako bi poboljšali poslovnu klimu u zemlji i samim time omogućili razvoj preduzetničkih projekata koji će stvoriti nova radna mjesta. Na taj način BiH će se pripremiti za evropske i evroatlantske integracije, odnosno na članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji“, kazao je Moon. Američki ambasador u BiH je na kraju dodao da je USAID već radio sa kompanijom Sconto-prom kako bi joj pomogao u pogledu plasiranja njihovih proizvoda na tržište jer je ovo preduzeće već postalo glavni izvoznik određenih proizvoda za mnoge važne kompanije u Evropi.
Vlasnica i direktorica Sconto-proma Elizabeta Josipović je istakla da je poslije visokih predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i Valentina Inzka, ambasador Moon još jedan visokorangirani strani diplomata koji posjećuje ovo preduzeće. „Zadovoljna sam što je ambasador našao vremena da posjeti našu kompaniju kao i dosadašnjom podrškom Sconto-promu jer su za nas mnogo učinili preko Firma projekta i USAID-a. I sam gospodin Moon je rekao da smo već partneri što me posebno raduje“, rekla je Josipovićeva. Ona je dodala da je sa američkim ambasadorom u BiH najviše razgovarala o tome kako poboljšati poslovni ambijent u BiH. „Tražili smo od gospodina Moona da se našoj i drugim kompanijama pomogne sa svih nivoa vlasti kako bi mogli ‘dovući’ stranog kupca i otvoriti nova radna mjesta. U tom pravcu smo i dobili obećanja da ćemo imati pomoć od strane američke ambasade u BiH“, rekla je Elizabeta Josipović novinarima nakon razgovora sa američkim ambasadorom u BiH Patrickom Moonom.

Comments are closed.