Tokom vikenda vozačima izrečeno 40 zaštitnih mjera zabrane upravljanja vozilom

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, tokom proteklog vikenda, realizovali su regionalnu akciju „Pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na učestvovanje u saobraćaju pod uticajem alkohola“.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 395 učesnika u saobraćaju, a sankcije su izrečene za 142 učesnika ili 35,94% kontrolisanih. Ukupno je alkotestirano 313 vozača od kojih su 63 vozača ili 20,13%, sankcionisana zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola. Prema 10 vozača, zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, primjenjena je mjera zadržavanja do otrežnjenja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova.

Vozačima zetečenim pod uticajem alkohola u saobraćaju izrečeno je 40 zaštinih mjera zabrane upravljanja vozilima, od čega je 10 zaštitnih mjera u trajanju od dva mjeseca.

Pored navedene akcije u periodu 08.06. do 18.6.2017. godine na putnoj mreži na području Policijske uprave Prijedor izvršena je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja dozvoljene brzine pomoću radarskog sistema „DUAL“. Prilikom kontrole radarski uređaj je registrovao prolazak 15839 vozila od kojih je 698 ili 4,40 % počinilo prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja. U 285 slučajeva ili 40,83% ukupnog broja utvrđenih prekršaja, radi se o težim prekršajima za koje je predviđeno izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i to za 179 prekršaja zabrana u trajanju od jednog mjeseca, a za 106 prekršaja zabrana u trajanju od dva mjeseca.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno pravila koja se odnose na ograničenje brzine kretanja vozila i zabranu upravljanja vozilima pod uticajem nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu. Policijski službenici Policijske uprave Prijedor u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranim aktivnostima usmjerenim na kontrolu ovih ali i ostalih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Izvor: MUP RS

Comments are closed.