Tone li Gradsko pravoslavno groblje?

Prijedorsko preduzeće „Komunalne usluge“ na jednom dijelu Gradskog pravoslavnog groblja uradilo je drenažu i nastaviće je i ove godine, ali ako budu posječena ili se osuše stoljetna stabla razvnog drveća, groblje bi vrlo brzo moglo biti u vodi.

Poslovođa Radne jedinice „Groblja“ u ovom preduzeću Slobodan Golubović upozorio je danas građane da ne smiju samoinicijativno ni rušiti ni uništavati stabla na grobljima budući da to može dovesti do niza problema.

„Grane padaju i mogu oštetiti nadgrobne spomenike ili povrijediti nekog ko je došao da obiđe grob. Gradsko pravoslavno groblje je jednim dijelom na močvarnom terenu. Korjenje stabala upija podzemne vode tako da ih, i sa te strane, treba zaštititi“, poručio je Golubović.

On je pojasnio da postoji redovna procedura uklanjanja stabala sa grobalja gdje se građanin najprije obrati zahtjevom opštinskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove, a ovo odjeljenje dozvolu prosljeđuje „Komunalnim uslugama“, preduzeću koje vrši sječu.

„Zasad nemamo tehničkih mogućnosti da siječemo visoka stabla, jer prijeti opasnost da se oštete spomenici, ali očekujemo da će do proljeća i ovo pitanje biti riješeno“, kazao je Golubović.

Uznemirena mogućnošću sušenja stabala na ovom groblju, grupa starijih Prijedorčana prijavila je Udruženju građana „Sanus“ da je na nekoliko stabala u okolini grobnica njihovih najmilijih izrezen dio kore.

Projekt menadžer ove nevladine organizacije koja se bavi ekologijom Jelena Maksimović rekla je da je moguć uzrok ovoj pojavi i činjenica da je na ovom groblju mjesta sve manje i da ljudi sijeku koru drveta ne bi li se ono osušilo i „oslobodilo“ grobno mjesto.

„Za ekološke aktiviste, bilo bi bolje, ako se već mora, drvo posjeći nego ga tako mučiti zasijecanjem kore, a da ne govorimo koje posljedice može imati nestanak takvih zelenih oaza“, ocijenila je Maksimović.

Ona je dodala da bi se trebalo ugledati na savremeni svijet gdje su groblja parkova i aleje, a ne sjeći i ono malo stabala na našim grobljima.

Izvor: SRNA

Comments are closed.