Tradicija puna trofeja

Planinarsko društvo „Klekovača“ iz Prijedora osnovano je davne, 1953. godine. Tradicija dugačka pet i po decenija puna je trofeja, osvojenih planinskih vrhova, pređenih transverzala, ekspedicija, ali i najviših priznanja bivšeg Planinarskog saveza BiH i Jugoslavije. Dugogodišnjim radom u družinama, sekcijama i obukom za razne specijalnosti, kroz ovo društvo je prošlo više od deset hiljada članova. Organizovano je na desetine visokogorskih pohoda i više puta su osvojeni svi značajniji planinski vrhovi na prostorima bivše Jugoslavije, kao i veliki broj vrhova širom Evrope i svijeta. Neki od najatraktivnijih su Pirineji u Španiji, Mon Blan u Francuskoj, Dolomiti u Italiji, Materhorn u Švajcarskoj, Grosglokner u Austriji, Visoke Tatre u Slovačkoj, Rila u Bugarskoj, Olimp u Grčkoj, Ulu Dag u Turskoj, Kamel Hump u Americi.
– Uspjeli smo ostvariti i ekspedicije u vlastitoj organizaciji, kao što su „Kavkaz 90“ i „Pamir 91“, dok su naši članovi učestvovali u ekspedicijama bivšeg PS BiH „Andi 88“, „Tjen Šan“ i „Himalaja – Nanga Garbat 90“. Pređen je čuveni Put prijateljstva Italija – Austrija – Slovenija sa oko 30 najatraktivnijih vrhova. Na sve te aktivnosti kao i na naš sadašnji rad smo i više nego ponosni – rekao je Marko Sarić, član UO Planinarskog društva „Klekovača“.
Sarić, koji je ujedno i vodič, dodaje da se aktivnosti društva isključivo baziraju na kalendaru rada.
– I danas učestvujemo u skoro svim akcijama Republike Srpske i BiH. Minulog vikenda boravili smo na Prenju mostarskom vrhu visokom 2.155 metara, a prije toga na planini Vranica u blizini Gornjeg Vakufa. Na pohodu je učestvovalo 40 planinara iz Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Banje Luke. Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH. Na njoj se nalazi Prokoško jezero, koje je proglašeno spomenikom prirode. Ne samo da su naši članovi veliki ljubitelji i poštovaoci prirode i njenih blagodeti, već su to ljudi koji žive za prirodu i koji su frazu da prirodu treba čuvati od čovjeka i za čovjeka duboko primijenili u praksi – rekao je Sarić i dodao da njegovu družinu uskoro očekuju i neki novi izazovi.
Poseban naglasak u PD „Klekovača“ stavljaju na omasovljavanje članstva.
– Sve ekspedicije, ako ih možemo tako nazvati, mnogobrojne su. Osvajanje vrhova i druge aktivnosti provodimo s minimum 40 članova dok druga društva to čine s desetak. Mi trenutno imamo 150 članova, a ovom prilikom apelujemo na sve zainteresovane i iskonske ljubitelje prirode da nam se pridruže. Obučavali smo mnogo djece, organizujemo i škole u prirodi, a sva naša pažnja usmjerena je na najmlađe i na buđenje svijesti kod djece o zaštiti prirode i njenih ljepota, jer na njima svijet ostaje – rekao je Sarić.
Fokus

Comments are closed.