Tradicionalna jela i pića Potkozarja predstavljena na gastro manifestaciji

U Sportskoj dvorani „Mladost“ u Prijedoru sinoć je gastro manifestacijom pod nazivom „Veče domaće kuhinje“ i folklornim nastupima kulturno-umjetničkih društava i mališana Dječjeg vrtića „Radost“ završeno ovogodišnje „Kulturno ljeto 2017“.

Osam udruženja je na desetoj po redu gastro manifestaciji priredilo brojna jela i delicije, a Prijedorčani su nakon folklornih nastupa mogli degustirati jela i pića.

Amira Ganić – direktorica Turističke organizacije Prijedor

Direktorica Turističke organizacije Prijedor Amira Ganić je rekla za Anadolu Agency da se „Kulturno ljeto“ završava dvjema manifestacijama.

– Na osam stolova je izložena gastro ponuda Udruženja „Anemona“, Udruženja Ukrajinaca „Kozak“, Udruženja Slovenaca „Lipa“, Kola srpskih sestara, Udruženja žena Donja Puharska, Udruženja žena penzionerki Gomjenica, Udruženja „Neven“ i Zaštitne radionice Prijedor. Nastupilo je i deset kulturno-umjetničkih društava, kao i djeca iz Dječjeg vrtića „Radost“ – rekla je Ganićeva i dodala da je osam udruženja dobilo po 200 KM da bi pripremilo gastro prezentaciju.

Zora Đikić iz Aktiva žena penzionerki Gomjenica navela je da su članice pripremile delicije od voća i kolače, te da je kod njih na stolu sve slatko.

Penzionerke iz Gomjenice večeras su se prvi put predstavile na gastro manifestaciji.

Zekija Bosnić predsjednica Udruženja žena Donja Puharska je naglasila da se manifestacija održava za vrijeme Kurban-bajrama, pa su i članice pripremile tradicionalna bosanska jela, a prednost su degustatori dali baklavi. Na stolu se našla i maslenica, potkriža, hurmašice i ostala bosanska jela.

„Kolo srpskih sestara“ je također pripremilo tradicionalna jela Potkozarja, a na njihovom stolu su se našli i vaskršnji pereci, pogača, proja, pita sa zeljem, sirom i mesom, mesni rolati i mnoge druge đakonije.

Jadranka Mijić – predsjednica „Kola srpskih sestara“

Predsjednica „Kola srpskih sestara“ Jadranka Mijić je rekla da članice svake godine učestvuju na ovoj prelijepoj manifestaciji i da s radošću pripremaju hranu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je istakao da je „Kulturno ljeto“ trajalo tri mjeseca, te da je imalo brojne sadržaje.

– Grad Prijedor je prepun kulturnog života tokom ljeta i gradu je veoma bitno da tokom ljeta bude živo, a pokazali smo da imamo mnogo toga za prikazati. Bogatstvo je kada je mladost aktivna, a to kod nas jeste tako. Ovo ljeto je bilo predivno u našem gradu na Sani, a to su mogli vidjeti brojni gosti i turisti koji su nas posjetili, kao i naša dijaspora, koja ljetne praznike provede u rodnom gradu“ – istakao je Đaković.

Prijedorsko „Kulturno ljeto“ počelo je 1. juna ove godine i do danas je održano 46 različitih sadržaja, među kojima su bili koncerti, izložbe, folklorni nastupi, dječji i turistički programi, pozorišne predstave, revija filmova, te programi koji su zasnovani na potkozarskoj tradiciji.

Izvor: Anadolu Agency – Faktor.ba

Comments are closed.