Tradicionalna jela zamirisala Prijedorom

prijedor-hrana

Kad je hrana u pitanju Potkozarje, itekako, ima čime da se pohvali. To su pokazala i brojna udruženja koja su, mali gradski trg, pretvorila u najveću kuhinju prepunu slanih i slatkih jela.

Dodat je i prstohvat takmičarskog duha pa su izlagači imali i dodatni motiv da se potrude. Na kraju je pehar pripao ”Nevenima” koji su goste osvojili ukusima i mirisima rodnog kraja.

“To su, otprilike, naša narodna jela: sarma, punjene paprike sa krompirom i mesom, suhomesnati proizvodi koje sami sušimo, kuruzice, projice, raznorazne vrste kiflica i kolača”, kaže Gorana Babić, Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama ”Neven”.

”Veče domaće kuhinje” se ne propušta jer je to odlična prilika da se brojnim gostima predstavimo ono što radimo, kažu u Udruženju žena ”Donja Puharska”. Uz tradicionalna jela donijeli su i ručne radove.

U Turističkoj organizaciji su, posebno, ponosni na gastro veče koje je, za njih, jedan od najljepših načina predstavljanja bogate kulture i običaja naroda Potkozarja.

“Da naša jela koja se, i dan danas, pripremaju na ovom području ne padnu u zaborav”, rekla je Amira Ganić, direktor Turističke organizacije grada Prijedora.

Manifestacija mirisa i okusa upotpunjena je i muzikom uživo u glavnoj gradskoj ulici. Pala je i pokoja zdravica jer je na trgu bilo i domaće šljivovice po kojoj je Potkozarje nadaleko poznato.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.