Tradicionalno druženje Čeha u Prijedoru

Udruženja Čeha „Česka beseda“ iz Prijedora organizovalo je juče sedmo tradicionalno druženje pripadnika ove manjinske zajednice sa članovima sličnih udruženja iz drugih gradova Republike Srpske i Hrvatske povodom Dana „Česke besede“ Prijedor. Predsjednik ovog udruženja Tomislav Blaha rekao je da druženju, koje je smotra muzike, folklora, nošnji i običaja, prisustvuje oko 200 sunarodnika iz Banjaluke, Nove Vesi kod Srpca i Mačinog Brda kod Prnjavora iz Republike Srpske, Slavonskog Broda, Kaptola i Bjeliševca iz Hrvatske, kao i pripadnici drugih manjina.
„Ko ima novac on je bogat, ko ima prijatelje, on je sretan, a mi smo zaista sretni“, kazao je Blaha. On je podsjetio da su Česi u Prijedor došli početkom 20. vijeka, da su dolazili kao poljoprivrednici, donoseći kulturu, znanje i oruđe i da ih je prihvatilo domicilno stanovništvo. „Prva žena rudarski inženjer u svijetu bila je Ela Latal, Čehinja koja je živjela u Prijedoru, prvi vlasnici ribnjaka u Prijedou i Prnjavoru bili su prijedorski Česi, a naši sunarodnici otvorili su i prvu fabriku metalnog oruđa i prvu ciglanu u gradu na Sani“, naveo je Blaha. Potpredsjednik „Česke besede“ iz Slavonskog Broda Ivan Mašek rekao je da u ovom hrvatskom gradu živi oko 500 potomaka češke narodnosti i da im ovakva druženja mnogo znače.
„Za nas granice ne postoje i osnovni cilj nam je sačuvati jezik, običaje i kulturu i povezati potrgane mostove među Česima na svim prostorima bivše Jugoslavije“, poručio je Mašek. Ovogodišnje druženje češke manjinske zajednice počelo je u češkoj kući u Prijedoru, gdje su i prostorije Udruženja, nastavljeno na gradskim trgovima, a u večernjim satima završeno je u hotelu „Prijedor“. U Prijedoru danas živi oko 150 potomaka Čeha, od kojih je 70 aktivnih članova Udruženja. Od svog osnivanja, 1998. godine, svakog prvog i trećeg petka u mjesecu sastaju se u češkom domu.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.