Trafo-stanica nasred ceste

Mještani prijedorskog izbjegličkog naselja Aerodrom na Urijama ogorčeni su postupkom „Elektrodistribucije“ iz tog grada, čiji su radnici montažnu trafo-stanicu postavili nasred jedne od glavnih cesta.

Ovo naselje broji oko 400 domaćinstava koja su nekoliko godina uporno molila i pisala peticije nadležnima da imaju bolje naponske uslove kako im se u kućama stalno ne bi kvarili elektrouređaji, te su ovih dana napokon dobili svoju prvu od četiri planirane trafo-stanice, ali na krivom mjestu.

Stanovnici aerodromskog naselja kažu da su im prijedorski električari trafo-stanicu na betonskom temelju izgradili nasred saobraćajnice i time potpuno blokirali saobraćaj, ali i prilaze u četiri porodične kuće.

Rajko Čuković, koji sa suprugom živi u maloj kući koju je vlastitim rukama sam izgradio bez bilo čije pomoći, ističe da mu je izgradnjom trafo-stanice blokiran ulaz, te da se rješavajući jedan napravio drugi problem.

„Da bi ušao u svoje dvorište sada moram da kolim okolne kuće i iz komšijskih dvorišta nađem put. Ponižavanju nas izbjeglica nikada kraja. U ratu sam izgubio sina jedinca. Pod stare se dane moja supruga i ja zlopatimo“, priča Čuković.

Navodi da je to naselje godinama bilo neosvijetljeno, pa su se ponadali da je napokon došlo vrijeme za bolje uslove za život.

„Kada smo se napokon ponadali da nećemo biti u mraku, trafo-stanicu postaviše nasred ceste. Sada se ne može ni na glavni put izaći bez prolaska automobila kroz tuđa dvorišta“, govori Čuković.

I drugi mještani su ogorčeni, ali nam kažu zbog straha da im električari ne presijeku struju i u domaćinstvima, ne žele da im spominjemo imena u javnosti.

Dalibor Pavić, direktor „Elektrodistribucije“ Prijedor, tvrdi da su mještani bez razloga ogorčeni na ovo preduzeće.

„Trafo-stanica je izgrađena po osnovu Regulacionog plana koji smo dobili iz lokalne administracije. Ona nije izgrađena nasred puta, nego je na tom mjestu prema planu ucrtana pješačka zona“, ističe Pavić.

Navodi da su mještani naselja Aerodrom u proteklim mjesecima mogli kroz organizovanje javnih rasprava dati svoje mišljenje o Regulacionom planu u naselju.

„I pored stalnih poziva, prema mojim saznanjima oni se nisu ni odazvali javnim raspravama, niti učestvovali u njima, a sada se bespotrebno bune. Trafo-stanica, koja je postavljena u ovom naselju, samo je jedna od ukupno četiri montažno-betonske stanice koje će biti izgrađene kako bi se poboljšale naponske prilike. Sve što radimo je u skladu sa Regulacionim planom opštine, koga su izglasali odbornici lokalnog parlamenta“, priča Pavić.

Navodi da će u taj posao uz izdvajanja iz banjalučke „Elektrokrajine“ i prijedorske „Elektrodistribucije“ biti uloženo 400.000 maraka.

Mještani ovog prijedorskog naselja kažu da nemaju problema samo sa trafo-stanicom nasred ceste, nego i sa nepostojanjima trotoara i bezimenim ulicama.

„Nas su svi zaboravili jer naše ulice nemaju adrese, pa u tom haosu i poštari se teško snalaze kada nam dostavljaju poštu i račune za struju, vodu, ostale komunalije i penzije. Kuće poštari pamte po psima koje držimo u dvorištima i po banderama koje sami obilježavaju trakama. Kao da smo u logoru, a ne u naselju“, pričaju okupljeni mještani.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.