Traže se polovna vozila

Prema informacijama dobijenim u osiguravajućim društvima, prosječna starost automobila koje voze Prijedorčani kreće se oko 15 godina, pa i više. Ako je suditi po podacima auto-kuća koje se bave prodajom novih automobila, može se očekivati poboljšanje starosne strukture putničkih vozila na ovom području.
U prošloj godini interes građana za kupovinu novih automobila u Auto-kući „Trs-komerc“ je porastao, dobrim dijelom i zbog uvođenja prodaje po sistemu staro za novo. Pored novih vozila, kupci se interesuju i za polovna, tvrdi Rajko Šljokavica iz ove auto-kuće.
– Naše preduzeće je prošle godine zabilježilo povećanje prodaje novih vozila za deset odsto do 12 odsto. Građani najviše kupuju najjeftinije polovne automobile, a najbrže prodamo starija vozila – kaže Šljokavica.
U auto-kući „Automaks“ ostvareni rezultati su još bolji, jer je u 2011. godini prodaja novih automobila porasla između 20 odsto i 25, u odnosu na 2010. godinu, rekao je rukovodilac prodaje novih i polovnih vozila u ovoj kući, Igor Đukanović. On je istakao da su na prodaju novih utomobila dobrim dijelom uticale pogodnosti koje se nude.
– Imamo mnogo mušterija zainteresovanih za zamjenu staro za novo. Mi uradimo procjenu vrijednosti starog automobila, a doplata za novo vozilo, od nekoliko hiljada maraka, izmiri se putem kredita ili lizinga. Dobro polovno vozilo se proda relativno brzo – kaže Đukanović.
„Auto-Zgonjo“ je kuća koja je, između ostalog, ovlaštena za uvoz i prodaju polovnih automobila. Ovdje tvrde da je interes građana za kupovinu polovnih četvorotočkaša opao.
– Smanjen je interes s kupovinu polovnih automobila, a najčešće se traže oni vrijednosti od pet hiljada KM do deset hiljada KM – kaže Zoran Zgonjanin, vlasnik ove auto-kuće.
Poznato je da pored kupovine novih ili polovnih automobila putem ovlaštenih kuća jedan broj naših sugrađana vozila kupuje i uvozi samostalno. Uz to saznali smo da su prodavci i kupci na auto-pijaci takođe uveli prodaju po sistemu staro za novo.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.