Traži mjesto direktora prije odlaska u penziju

Šezdesetogodišnja Prijedorčanka Brankica Davidović tvrdi da ni nakon sudskih presuda u njenu korist nije vraćena na svoje radno mjesto direktora Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Prijedoru, te zahtijeva da se to desi što prije, kako bi na miru mogla otiću u penziju.

Ona kaže da nakon 40 godina provedenih u prosvjeti 2. juna ove godine treba da ode u zasluženu penziju, a od toga je ukupno tri godine nakon smjene sa rukovodeće funkcije pravdu tražila po sudovima.

Navodi da su njene muke i dokazivanje pravde na sudovima započeli u decembru 2006. godine, kada je, kako je kazala, na nezakonit način smijenjena sa mjesta direktora škole.

„U septembru iste godine, a prije moje smjene, izabrana sam voljom tadašnjeg školskog odbora na mjesto direktora i bio je to početak mog drugog direktorskog mandata. Međutim, u decembru iste godine smijenjena sam sa funkcije bez obrazloženja zašto je to učinjeno“, kaže Davidovićeva.

Navodi da iz Ministarstva prosvjete i kulture RS nije dobila rješenje o razrješenju sa te funkcije.

„Sebe i dalje smatram legalno izabranim direktorom škole, mada već tri godine tražim pravdu po sudovima. Nezadovoljna takvim stanjem pokrenula sam upravni spor u Okružnom sudu u Banjaluci protiv Ministarstva prosvjete koje me je nezakonito smijenilo sa direktorske funkcije i na to mjesto su postavili novog direktora škole Stevicu Džogazovića“, priča Davidovićeva.

Ona ističe da je prvu presudu u svoju korist dobila 13. decembra 2007. godine, a u kojoj je naloženo da se vrati na mjesto direktora.

„No, ta presuda nije provedena u djelo. Do danas sam u još dva navrata dobila pravosnažna sudska rješenja“, dodaje Davidovićeva.

Ona smatra da je pozadina svega njena politička opredijeljenost, te da nije nikakva tajna da je kao supruga poginulog borca bila dugogodišnji član SDS-a, da bi odmah nakon njene smjene postala član DNS-a.

„Na sudu jesam dokazala pravdu, ali ona u praksi nije provedena. Isti sud je i naložio da mi se isplate nezakonito oduzete razlike u platama jer sam nakon smjene raspoređena na mjesto bibliotekara u školi, da bi me potom imenovali za pomoćnika direktora. Čak je i Ministarstvo protiv koga sam ove tri godine vodila sudske sporove priznalo da mi se isplati razlika u plati koja bi se trebala usaglasiti sa direktorskom. Na to ime trebalo bi da dobijem preko 8.000 maraka“, navodi Davidovićeva.

Ona kaže da želi bar jedan dan prije odlaska u penziju da bude na mjestu direktora škole i dokaže svoju pravdu, a ako se to ne desi žaliće se i Sudu u Strazburu.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, juče je istakao da je Davidovićeva vraćena u školu da radi, ali ne na mjesto direktora.

„Razumijem da ona zahtijeva da se vrati na mjesto direktora, ali koliko sam upoznat ona početkom juna treba da ide u penziju. Na neki način bi bilo neobično da se vrati na mjesto direktora, a do penzije joj je ostalo samo 15 dana“, kaže Kasipović.

On ističe da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS u narednim danima podnijeti zahtjev nadležnom sudu za vanredno preispitivanje prethodnih sudskih odluka.

Stevica Džogazović, aktuelni direktor u OŠ „Dositej Obradović“, kaže da je na tu funkciju legalno imenovan.

„Brankica Davidović ne vodi sudski spor protiv škole, niti mene lično. Ona vodi spor sa Ministarstvom prosvjete. Lično sam u decembru 2006. godine imenovan za v.d. direktora. Na legalno provedenom konkursu sam u maju 2007. godine dobio saglasnost resornog ministarstva i podršku 95 odsto zaposlenih u školi, što je i potvrdio Školski odbor“, navodi Džogazović.

Dodaje da poštuje odluke nadređenih, resornog ministarstva i Školskog odbora.

„Ako mi oni nalože da napustim funkciju direktora, to ću i učiniti“, pojašnjava Džogazović uz tvrdnju da ništa što se dešavalo u školi nema veze sa politikom.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.