Tri magarca povukla posao

glas-magarci u jugovcimaMagarci domaćina Mladenka Šiljka iz Jugovaca postali su prava atrakcija u ovom prijedorskom selu, a ovaj se stočar nada dobroj zaradi ako mu se posreći u uzgoju ovih životinja jer litar magarećeg mlijeka košta 60 evra.

Mladenko u staji za sada ima magarca po imenu Simo, ženku kojoj je nadjenuo ime Željka i mladunče koje je nazvao Jugo, po svome selu, a o naravi ovih životinja mnogo je naučio brinući svakodnevno o njima.

– Magarci nisu glupe životinje, kako vlada mišljenje u narodu. Naprotiv, magarci su vrlo pametni, čisti i pitomi. Vrlo su umiljati, ali stoji i uvriježena činjenica da su tvrdoglavi. Kad nešto neće, možeš raditi šta hoćeš, magarac tjera svoje – priča Šiljak.

On dodaje da su magarci vrlo čiste životinje i da uvijek paze da legnu u čisto. Ne šire, kaže, ni neugodne mirise kao druga stoka. Posebno je zahvalno uzgajati magarce jer ne jedu mnogo.

– Potrebno im je vrlo malo hrane, a jedu sve. Posebno su dobri jer trijebe korov. Sve korovske biljke uništavaju iz korijena, a dnevno popiju svega dvije do tri litre vode – priča nam Mladenko.

Pošto je magarica ždrebna, domaćin iz Jugovaca se nada unapređenju posla i proširenju ergele. Planira da započne i proizvodnju magarećeg mlijeka, koje spada među najskuplja.

– Samo jedna litra magarećeg mlijeka košta 50 evra, a kilogram magarećeg sira čak vrtoglavih 1.200 evra. To može biti unosan posao jer se mlijeko bez problema može prodati kozmetičkoj industriji, koja ga koristi za pravljenje preparata za njegu kože i protiv starenja – objašnjava nam Šiljak i dodaje da za ozbiljniju proizvodnju magarećeg mlijeka treba imati više desetina magarica jer one dnevno daju svega dva i po decilitra mlijeka.

Magarci su, priča nam, postali prava zabava u selu i šire. Ljudi, a posebno djeca, dolaze kako bi ih vidjeli i mazili, a oni najmlađi i jahali.

– Magarci su mirni, ne grizu i ne ritaju se, tako da ih djeca bez problema mogu jahati. Za svako jahanje budu nagrađeni kockom šećera, koji obožavaju – priča nam Šiljak.

Osim magaraca, Mladenko na imanju u Jugovcima, na koje svakodnevno dolazi iz Prijedora, gdje inače živi, planira da nabavi i ovce sorte romanovska, te osnuje ergelu konja. Za taj plan ima i podršku porodice, prije svih sinova, koji su studenti i koji obožavaju da dođu u Jugovce i druže se sa ovim malim kopitarima.

Vino u podrumu
Mladenko je u rodnim Jugovcima lijepo uredio podrum kuće stare više od stotinu godina. U njemu čuva na desetine starih predmeta, ali i bure domaćeg vina koje sam pravi i kojim rado počasti drage goste.

Glas Srpske

Comments are closed.