Tri prijedorske škole još uvijek van sistema centralnog grijanja

Tri prijedorske osnovne škole, koje su zbog dugova prethodne dvije sezone bile isključene iz toplovodne mreže, još uvijek nisu uključene u sistem centralnog grijanja, iako je to bilo najavljeno za početak ovog mjeseca.

Direktor „Toplane“ Prijedor Ljiljana Despotović potvrdila je Srni da je prije sedam dana sve trima školama poslala dopis o mogućnostima priključenja i načinima obračuna utrošene toplotne energije, ali da do danas nije dobila odgovor ni iz jedne od škola.

„Školama predlažemo da ugrade kalorimetre i da će u tom slučaju grijanje plaćati jeftinije nego što je to slučaj u banjalučkim školama koje takođe imaju ugrađene kalorimetre. Ono što u Banjaluci košta 199 KM, u Prijedoru će koštati oko 185 KM“, navela je Despotović.

Prilikom posjete ministra prosvjete i kulture Republike Srspke Antona Kasipovića gradu Prijedoru, 26. oktobra ove godine, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da bi od ovog mjeseca tri ovdašnje škole trebalo da budu ponovo priključene na toplovodni sistem.

„Škole u centru grada griju se na drvo što je neprimjereno u ovom vremenu“, rekao je tada Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa ministrom Kasipovićem.

Dug škola prema „Toplani“ sa kamatama je iznosio više od 300.000 KM i po izvršnim rješenjima Okružnog suda Banjaluka Ministarstvo finansija Republike Srpske isplatilo je dugove za škole „Desanka Maksimović“ i „Dositej Obradović“, a još uvijek nije za školu „Branko Ćopić“.

Iako je iz škola u više navrata naglašavano da im je grijanje na drva u vlastitim kotlovnicama jeftinije od centralnog i do pet puta, lokalna vlast je negodovala zbog pretvaranja škola u drvarnice, zahtjevajući od Vlade Republike Srpske da škole u Prijedoru imaju isti tretman kao i škole u Banjaluci, kada je u pitanju grijanje.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.