Trinaestogodišnjak se bavi proizvodnjom cvijeća

Da nije sramota raditi i da samo onaj ko radi može da očekuje bolje dane moto je porodice Reljić iz Donje Omarske koji su u nedostatku stalnog zaposlenja u struci, odlučili da se bave plasteničkom proizvodnjom.Željko Reljić kaže da u pet plastenika od septembra do juna radi čitava porodica.
-Plastenici zauzimaju površinu od 800 kvadrata i u njima ima posla po cijeli dan, ali može i da se zaradi i mi od toga u stvari živimo, ističe Reljić.
Dodaje da uzgajaju sve vrste stazovskog i balkonskog cvijeća, te da gotovo sve proizvedene količine idu u veleprodaju, u cvjećare i na pijacu.
Željkov trinaestogodišnji sin Milan naučio je još od malih nogu sve o proizvodnji cvijeća.
-Nije mi teško da radim, posebno kada radimo svi zajedno. Kad se umorim od učenja , ja odem u plastenik i sa roditeljima radim sve poslove. Većinom su me oni i naučili da volim cvijeće i da radim oko njega, mada sam nešto naučio i sam.Sa mamom pikiram rasade cvijeća, sa tatom berem i vozim na pijacu i smatram da sam, osim što sam im pomogao, dosta i naučio o ovom poslu i radu u plasteniku, rekao je Milan.
On je dodao i da to nije sve, da se kada završi sa proizvodnjom cvijeće roditelji bave proizvodnjom, rasada i merkantilnog povrća na otvorenom.
-Najviše volim da radim oko lubenica jer znam da će moj trud biti nagrađen veoma slatkim zadovoljstvom kada u avgustu lubenice dozriju i kada ih možemo jesti, priča Milan i poručuje da dođemo da eto i vidimo kako bere lubenice koje je sam uzgajao i koje budu teško i do 17 kilograma.
Milan će uskoro da završi osnovnu školu i kaže da će sigurno upisati poljoprivrednu školu gdje očekuje da će biti dobar učenik jer osim prakse, trebaće mu i još malo teorije, a onda će on roditelje savjetovati kako da rade da bi prinosu bili što bolji, pa time i zarada.
-Ne bojim se rada na selu i ako budem mogao rado ću ostati da radim u poljoprivredi, to jeste teško zarađen hljeb, ali se uvijek isplati, rekao je Milan.

Opština Prijedor je u toku 2009. godine za proizvođače koji se bave plasteničkom proizvodnjom izdvojila oko 40.000 KM, a od toga se deset bavi proizvodnjom cvijeća, dok je za ovu godinu u planu podrška od 1 KM po kvadratu za zasnovanu proizvodnju i 3 KM po kvadratu za novozasnovane plastenike.
Glas Srpske

Comments are closed.