Trka za svjetsku harmoniju u Kozarcu i Prijedoru

Međunarodna manifestacija „Trka za svjetsku haromoniju“, koja je okupila 18 učesnika iz Velike Britanije, Luksemburga, Njemačke, Slovačke, Italije, Makedonije, Austrije, Rusije, Srbije i BiH, prošla je danas kroz Prijedor i Kozarac na etapi do Bihaća.

Koordinator „Trke za svjetsku harmoniju“ za BiH Amir Bašić potvrdio je da je to aktivnost koja se širom svijeta organizuje već 25 godina i kojom se promovišu mir, razumijevanje i prijateljstvo među narodima.

„Trka se organizuje od 1987. godine i vremenom je dobila globalni značaj, jer je do sada prošla kroz 150 zemalja, a samo kroz Evropu prolazi kroz 46 zemalja. Prolazimo praktično kroz sve države Evrope i u BiH ćemo pretrčati oko 360 kilometara“, rekao je Bašić.

On je pojasnio da u ovoj trci nema pobjednika.

„Trči se na smjenu, sa upaljenom bakljom u ruci, a zadatak je inspirisati ljude da povedu računa o boljim odnosima u budućnosti“, rekao je Bašić.

Učesnici će tokom dana preći udaljenost od 110 kilometara, od Kozarca do Bihaća. Oni su prošli kroz centar Prijedora, gdje su upaljenu baklju simbolično predali predstavnicima lokalne vlasti.
SRNA

Comments are closed.