Tropsko čudo

Tomislav Elenkov, prijedorski neuropsihijatar u penziji, u čijem su vrtu ispred porodične kuće ljetos rodile banane, ove zime se obradovao novom čudu – sa drveta limuna u njegovoj botaničkoj bašti već sada je moguće ubrati i desetak kilograma ovog južnog voća.

„Neću još da berem, već ću čekati maj, kada plodovi postanu, zreli, krupni i teški i do pola kilograma. Samo iz jednog svog limuna tada mogu iscijediti i pola lončeta čistog soka“, priča Elenkov, ponosan na rijetke biljke iz svoje botaničke bašte.

Elenkov svoje, uglavnom tropske biljke, među kojima ima palmi, kaktusa, banana, limunova, raznih vrsta afričkih ljubičica i drugih, pršće i zalijeva isključivo kišnicom.

„Možda je u tome tajna rasta, cvjetanja i davanja plodova mojih biljaka. Svakako, moram voditi računa i o temperaturi vazduha, koja se u zatvorenoj botaničkoj bašti zimi mora zaustaviti do 15 stepeni Celzijusa. Svoje bilje ne tretiram nikakvim hemikalijama i nemam problema sa štetočinama i napasnicima koji obeshrabruju druge vrtlare“, priča Elenkov koji je punih 35 godina, kao neuropsihijatar radio na prijedorskoj Psihijatriji.

Zbog odgovornog posla neuropshijatra, kazao je on, dugogodišnjeg liječenja i razgovora sa duševnim bolesnicima, bio mu je potreban izduvni ventil i izvor snage u slobodno vrijeme.

„Tu snagu sam pronašao u razgovoru s mojim biljkama, jer nigdje se čovjek ne može tako dobro odmoriti kao u prirodi. Uvijek sam se rukovodio onom starom izrekom da ko ne voli biljke i životinje, ne može da voli i ljude, i to mi je pomoglo u radu i bavljenju slobodnih aktivnosti“, dodaje ovaj prijedorski neuropsihijatar, kome je u bašti procvjetao i kaktus, u narodu poznat kao decembar.

Taj kaktus veoma rijetko cvjeta, a moj se ove zime prosto osuo cvijetom i crvenim pupoljcima. Dolaze mi komšije i prijatelji i u čudu ne mogu da se načude cvjetanju kaktusa u mom vrtu. Čak se i biljka asparagus osula crvenim bobicama, što je takođe rijetkost“, priča Elekov, koji u botaničkoj bašti ima još jednu neobičnu biljku, poznatu pod imenom mesožderka.

Njegova mesožderka je, u stvari, kako kaže, insektojed, jer svojim takozvanim urnama privlači insekte, muve, komarce, bube, i prosto ih proždire.

„Time se hrani“, pojašnjava Elenkov, koji će svoje palme, koje je zaštitio u tamnim prostorijama, među kojima su i banane, na proljeće iznijeti na otvoreno.

Kaže da predstavlja čudo i činjenica što njegove biljke, od kojih izdvaja limun, grejpfrut i druge tropske voćke, rastu isključivo u saksijama i daju plodove.

„U berbu idem kao da sam ih uzgojio u voćnjaku, a ne u maloj botaničkoj bašti. Svoje biljke inače i kalemim, pa tako dobijam nove vrste, koje su malo poznate i u svijetu“, priča ovaj Prijedorčanin, koji je posebno ponosan na cvjetanje svojih afričkih ljubičica, koje se raznim vrstama cvjetova i u vatrometu boja „osipaju“ tokom cijele godine.

Comments are closed.