Tržnica u minusu 14.000 maraka

„Gradska tržnica“ a.d. Prijedor u prošloj godini poslovala je sa gubitkom od oko 14.000 maraka, jer je više od polovine njenih tezgi i projanih prostora pusto. U „Tržnici“ ističu da je na slabu popunjenost njihovih prodajnih mjesta uticao sve niži standard stanovništva i sve veći broj tržnih centara. S druge strane, zakupci tezgi i prodajnih mjesta, ali i Prijedorčani, smatraju da su menadžment preduzeća i opština kao njegov većinski vlasnik odgovorni za situaciju u kojoj se ono nalazi.
– Gradska tržnica je ruglo grada, a u mnogim svjetskim urbanim, pogotovo evropskim gradovima, čemu deklarativno teži i Prijedor, pijace su ogledalo grada – kažu zakupci.
Zakupci tezgi i prodajnih mjesta u zatvorenom prostoru centralnog objekta ovog preduzeća tvrde da u njemu nisu obezbijeđeni ni osnovni uslova za rad. Nedostaje sanitarni čvor, dok se zimi smrzavaju pošto nema grijanja.
– Ljeti zbog nedostatka ventilacije jedva dišemo – žale se zakupci.
Zatvoreni i otvoreni prostor „Gradske tržnice“ raspolaže sa 125 tezgi na kojima svoje proizvode nude poljoprivrednici, piljari, peradari i cvjećari, a prošle godine bile su zakupljene 63 tezge ili 50 odsto. U zavisnosti od robe koja se prometuje, mjesečna zakupnina tezgi i prostora kretala se od 75 do 230 maraka.
Na mješovitoj pijaci u gradskom naselju Pećani postavljeno je 145 tezgi, od čega je bilo zakupljeno 56, i to na zelenoj pijaci 28 od ponuđenih 76 tezgi, a na robnoj pijaci 16 od ponuđenog 51 mjesta. Od 18 tezgi na kvantaškoj pijaci pod zakupom je bilo njih 12.
Na istoj pijaci, na kojoj se nalaze i ugostiteljski objekti, poljoprivredna apoteka i prodavnica, mjesečna zakupnina je iznosila od 65 do 500 maraka.
Zakupci na mješovitoj pijaci u Pećanima žale se da su u najtežem položaju jer ona nije natkrivena. Svako od njih se, kažu, morao lično pobrinuti da postavi improvizovani krov nad svojom tezgom, što dodatno narušava izgled pijace.
– Biće lakše kada se ova pijaca izmjesti na novu lokaciju, u istom naselju, na dijelu prekrivenog kanala u Raškovcu. Na asfaltiranoj površini uskoro će početi uređenje moderne gradske pijace – izjavio je zakupac Petar T.
Procenat
U „Tržnici“ kažu da raspolažu sa 270 pijačnih tezgi i prostora, a pod zakupom je lani bilo svega 44 odsto.
– Procenat njihove popunjenosti bio bi još niži da je obuhvaćena i mala pijaca sa 14 tezgi i osam kvantaških mjesta, otvorena sredinom prošle godine u naselju Urije – rekli su u „Tržnici“.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.