Tuširaju se termalnom vodom

Mještani naselja Stari voćnjak kod Prijedora, koji nemaju riješeno vodosnabdijevanje, uskoro bi mogli da koriste blagodeti ljekovite termalne vode.
U bunaru Veselka Šikmana iznenada se pojavila termalna voda, što je postalo posebna atrakcija u selu, pa mnogi s razlogom smatraju da bi i u njihovim domaćinstvima mogla poteći topla voda.
– Temperatura napolju je bila 20 stepeni Celzijusovih ispod nule. Kao i svako jutro krenuo sam da napojim krave. Kada sam otvorio bunar, iz njega je počela da izlazi vodena para toliko gusta da vodu na dnu bunara nisam mogao ni vidjeti – rekao je Šikman i dodao da mu nije bilo jasno šta se dešava, ali kada je izvadio kantu vode, vidio je da je voda topla.
– Uzeo sam toplomjer, stavio ga u kantu i utvrdio da je temperatura 38 stepeni Celzijusovih – priča Veselko o prvom danu kada je u bunaru zatekao toplu vodu.
Krave je, kaže, napojio tako što je snijegom razblažio vodu, a onda uzeo kanister pa otišao u komšiluk da natoči vode za piće, jer ne želi da pije vodu iz svog bunara dok je ne ispita.
Sumnjao je Šikman da mu možda vodu zagrijava ruska pumpa, pa je jedno veče izvadio iz bunara. Ujutro kada je ustao i kantom zahvatio vodu ona je bila još toplija.
U naselje Stari voćnjak kod Prijedora ovaj domaćin se doselio prije četiri godine. Iskopao je bunar jer naselje nema riješeno pitanje vodosnabdijevanja.
– Poslije dugotrajne suše koju je zahvatila prvo suva zima, a onda snježno nevrijeme sa veoma niskim temperaturama nivo vode se u bunaru bio spustio na 70 centimetara. Tada se pojavila topla voda. Temperatura od oko 40 stepeni Celzijusa bila je nekih osam dana, a onda se nivo vode u bunaru povećao pa se razblažila. Sada je nešto hladnija, ali i dalje daleko toplija nego u drugim bunarima, pa se ne može piti – priča Veselko dodajući da ga je pojava termalne vode u bunaru i razveselila, ali i zabrinula. Ako bi voda bila konstantno topla, morao bi, kaže, ponovo kopati drugi bunar kako bi dobio vodu normalne temperature.
– Topla voda bi se mogla koristi za kupanje, pranje, zagrijavanje prostorija i još mnogo toga. Eto ja sam grabio vodu iz bunara, nosio je u kupatilo i kupao se njom bez ikakvog dogrijavanja. Ovih dana uzorak vode odnijeću u Banjaluku kako bih ispitao njen kvalitet. Želim da provjerim da li je za kućnu upotrebu – priča Šikman.
Komšiluk
Saznavši da se kod Veselka pojavila topla voda u bunaru, komšiluk je došao da se u to i uvjeri. Među njima je bila i prva komšinica Ilinka Vrač.
– Tog jutra kada se pojavila topla voda kod Šikmana, došla sam po mlijeko. Iz bunara je isparavala voda, a kada su je izvadili, bila je topla, idealna za kupanje. Kažem komšiji da bi valjalo da je ljekovita, pa da se mi stariji u komšiluku možemo i banjati – kaže Ilinka.
Glas Srpske

Comments are closed.