Tvornica keksa i vafla Mira ne osjeća krizu

Miroslav Turnšek, direktor Tvornice keksa i vafla Mira u Prijedoru, potvrdio je jučer za naš list da se u ovoj kompaniji ne osjećaju posljedice ekonomske i finansijske krize.

Izmirivanje obaveza

Tvornica keksa Mira je u prvih devet mjeseci 2009. poslovala s neto dobiti koja je iznosila nešto više od 1,5 miliona maraka, a ukupni prihodi kompanije u tom periodu iznosili su 15 miliona KM i povećani su u odnosu na isti period prošle godine za 3,4 posto.

– Osim toga, Mira je u prvih devet mjeseci ove godine proizvela 4.090 tona keksa i vafla, a prodala 4.145 tona slatkih proizvoda, što je dva posto više od planiranog – kaže Turnšek.

Prema njegovim riječima, u tvornici ne prave zalihe, jer sve što proizvedu, odmah i prodaju. Kako kaže prvi čovjek Mire, to je ono što kompaniju održava likvidnom i čini firmom koja redovno izmiruje svoje obaveze prema zaposlenima, državi i dobavljačima.

Turnšek je podsjetio da čak 82 posto Mirine proizvodnje odlazi na regionalno tržište, zemlje Evrope, ali i na tržišta SAD, Kanade i Australije.

Poslovna slika

– U dobru poslovnu sliku naše tvornice uklapa se i činjenica da je ova kompanija tokom ove godine primila i značajan broj radnika, pa Mira danas zapošljava 474 radnika, koji imaju prosječnu plaću od 540 maraka, što je, svakako, iznad prosjeka u prerađivačkoj industriji u RS – kaže Turnšek i dodaje da do kraja godine tvornica planira proizvesti 5.626 tona keksa i vafla.

Prema riječima čelnika Mire, užurbano uređuju i proizvodne hale na Svalama, u industrijskoj zoni Prijedora, gdje bi se već naredne godine trebala preseliti kompletna proizvodnja.

– U ovaj posao uloženo je 16 miliona eura i stvaramo uvjete da zatvorimo ovu konstrukciju, jer tvornica nema perspektivu poslovanja u centru grada – ističe Turnšek.

Većinski dioničar Mire iz Prijedora je zagrebački Kraš, koji kontrolira 76 posto emitovanih dionica.

Devetomjesečni učinak
Neto dobit – 1,5 miliona KM
Ukupni prihodi – 15 miliona KM
Proizvodnja – 4.090 tona keksa i vafla
Broj radnika – 474
Prosječna plaća – 540 KM
Izvoz – 82 posto proizvodnje

Dnevni avaz

Comments are closed.