Tvrde da su dva profesora proglašena viškom

Brane Vučenović, predsjednik sindikalne organizacije u prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi, tvrdi da su se zbog primjene novog Pravilnika o normi časova dvoje zaposlenih već suočili s otkazima, a mnogi u toj obrazovnoj ustanovi ostali bez nastavničke norme.

On je naveo da su mnogo puta upozoravali da je takav pravilnik, kojim je predviđena četrdesetčasovna radna sedmica, sporan za prosvjetare.

„I pored naših nastojanja da svoje probleme predstavimo nadležnima u resornom ministarstvu, od početka ove školske godine do danas već dva naša profesora, koji predaju srpski i njemački jezik, proglašena su tehnološkim viškom, dok je 26 prosvjetnih radnika ostalo bez nastavne norme. To je jedna nenormalna situacija jer se u našoj školi najvećim dijelom oragnizuje praktična nastava“, kazao je Vučenović.

Istakao je da će se, ukoliko novi Pravilnik o normi časova ne bude povučen iz upotrebe, u prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi još četiri nastavnika uskoro suočiti s otkazima ili će biti proglašeni tehnološkim viškom.

„Teško je u školi koja ima 58 prosvjetara objasniti radnicima koji već imaju smanjenu platu u rasponu od 10 do 20 odsto da u situaciji kada mnogi od njih nemaju obavezu razredništva treba da ostvare 22 časa redovne nastave da bi škola za njih dobila sredstva za punu platu“, naveo je Vučenović.

Po njegovom mišljenju, jedino rješenje za ublažavanje agonije prosvjetara u srednjim školama, a pogotovo onim koje imaju praktičnu nastvu, je da se vrati stari pravilnik o normi časova, koji se primjenjivao i u prošloj godini.

„Ta norma je po nastavniku iznosila 20 časova, odnosno 18 za nastavnike koji predaju matematiku i fiziku. I sve je funkcionisalo bez ikavih problema. Sada, s novim pravilnikom, imamo manjak časova, a višak prosvjetnih radnika“, kazao je Vučenović.

On je dodao da se ispred školskog sindikata zajedno sa direktorom škole već u nekoliko navrata obraćao Antonu Kasipoviću, ministru prosvjete i kulture RS, koji im je posljednjim dopisom pojasnio da tehnološkog viška radnika van nastave u srednjim školama ne bi smjelo da bude te da nastavnici koji nemaju razredništva takođe treba da prime punu platu i to sa 20 časova koje provode u redovnoj nastavi.

Vučenović je istakao da to što je ministar naveo u svojim dopisima nije usklađeno s platnom listom koju ima Ministarstvo finansija RS. „Prosječna plata profesora trebalo bi da iznosi 1.000 maraka plus radni staž. Sada profesori primaju 900 maraka osnovice. Znači, plata je već umanjena, a najavljuju se i nova rezanja primanja. Ne želimo da stupimo u štrajk, međutim, ako se nešto u skorije vrijeme ne promijeni, mi ćemo biti prinuđeni da preko sindikata pokrenemo i radikalnije mjere“, upozorio je Vučenović.

Danica Krunić, načelnik za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, tvrdi da po osnovu Pravilnika o normi časova nijedan prosvjetni radnik u srednjim školama nije proglašen tehnološkim viškom.

„Sindikalne organizacije u nekim srednjim školma u RS, pa tako i u Prijedoru, upravo se pozivaju na Pravilnik o četrdesetčasovnoj radnoj sedmici, okrivljujući ga da je on uzrok pojave tehnološkog viška profesora, što jednostavno nije i ne može biti tačno“, kazala je Krunićeva.

 Dodala je da se novi pravilnik ne razlikuje od starog, ali je imao za cilj da uvede više reda i rada u školama.

Predstavnici sindikalnih organizacija u srednjim školama, navela je ona, treba da se dogovore šta hoće i da s konkretnim prijedlozima pregovaraju s predstavnicma resornog ministarstva.

Nezavisne novine

Comments are closed.