U akciji „Pojačana kontrola traktora i radnih mašina u saobraćaju“ sankcionisan 131 vozač

67094096

Povoljni vremenski uslovi i kasni jesenji period je vrijeme kada se intezivno izvode poljoprivredni radovi i obrađuju poljoprivredna zemljišta, tako da je na putevima povećano prisustvo traktora i radnih mašina.

S ciljem poboljšanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u periodu od 06. do 15. novembra 2015. godine, sprovelo republičku akciju „Pojačana kontrola traktora i radnih mašina u soabraćaju“.

U sklopu republičke akcije policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su u navedenom periodu sproveli regionalnu akciju, kojom prilikom je ukupno kontrolisano 206 vozača traktora i radnih mašina. Od ukupnog broja kontrolisanih vozača traktora i radnih mašina 131 vozač je sankcionisan zbog činjenja prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Sankcionisana su 63 vozača zbog upravljanja neregistrovanim traktorom ili radnom mašinom, 51 vozač je sankcionisan zbog neispravnosti svjetlosno-signalnih uređaja i nekorištenja svjetala za označavanje vozila, 22 lica su upravljala traktorima bez sticanja prava na upravljanje vozilom. Zbog upravljanja traktorom pod dejstvom alkohola sankcionisana su 3 vozača, dok je 38 vozača sankcionisano po počinjenim drugim prekršajima iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Za prvih deset mjeseci tekuće godine na području Centra javne bezbjdenosti Prijedor dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači traktora (1saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem, 4 saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licima i 5 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom),dogodile su se i 2 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom u kojima su učestvovale radne mašine.

Shodno naprijed navedenom, Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače traktora i radnih mašina da upravljaju tehnički ispravnim vozilom, sa ispravnim svjetlosno signalinim uređajima i svjetlima za označavanje.

Policijski službenici ovoga Centra će i u narednom periodu planski sprovoditi aktivnosti kako preventivne tako i represivne kako bi vozači i njihova vozila što potpunije ispunjavali uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju na putevima. Na ovaj način bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju ova vozila, a takođe bi se uticalo i na ukupno poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja.

Autor: MUP RS

Comments are closed.