U avionu proveo 42 godine

Još kao gimnazijalac, 1968. godine, Nebojša Nožinić (62) spoznao je ljubav prema letelicama i nebeskim visinama, kojima je ostao veran pune 42 godine.
– Sve je počelo dolaskom u Aeroklub „Prijedor“, a prvo vazduhoplovno krštenje imao sam kao padobranac. Do 1972. posedovao sam dozvolu padobranca, a zatim sam pilotirao jedrilicama do 1985. godine. Potom sam završio motornu obuku i do danas sam aktivan kao motorni pilot – kaže Nebojša.
Kad se sve sabere, moglo bi se reći da je Nebojša, inače profesor sociologije, veći deo života proveo u nebeskim visinama nego na zemlji.
– Preleteo sam celo nebo iznad bivše Jugoslavije i bio sam na skoro svim aerodromima – kaže Nebojša. – Svaki let je drugačiji i to se ne može dočarati pričom, jer bi se uvek nešto lepo izostavilo. Kad zabruji motor i kad se letelica vine pod oblake, sve je u rukama pilota, ali nikad ne može da se predvidi tok leta. Tako se i Nebojša seća neobičnog susreta sa fazanom, što mu je i jedina delikatna situacija u letačkom stažu.
– Pri poletanju, fazan mi je udario u motor, pa sam morao prinudno da sletim – priseća se Nebojša.
Iako svojim dugogodišnjim stažom potvrđuje da dobro vlada letelicama, njegova supruga nikad sa njim nije sela u avion, priznaje Nebojša kroz smeh, i kaže da ni sam nije otkrio zašto.
– Supruga je letela putničkim avionima, ali sa mnom nikad, a deca idu mojim stopama. Sin je završio jedriličarsku obuku, a ćerka se, takođe, odlično snalazi sa avionima.
Nebojša voli i da planinari, odličan je i skijaš.
Nije beležio, niti broji svaki let, ali sa sigurnošću može da kaže da ima oko 2.000 letova avionom, oko 600 letova na jedrilicama i oko 188 padobranskih skokova. Kaže da mu godine ništa ne mogu i da će se družiti sa oblacima dok ga krila nose.
Titule i medalje
Titula, medalja i priznanja ima mnogo, a seća se da je bio prvak u tandemu aerorelija Srbije i Crne Gore 1997. godine sa kolegom Miladinom Šormazom, a potvrdili su se i kao prvaci u preciznom sletanju. Tako je i 2009. i 2010. u samostalnom letenju bio prvak RS i BiH.
Večernje novosti

Comments are closed.