U Čarakovu održana prva prijedorska korida

Prašina se slegla, šatre se spustile, a Rifat Zahirović iz Čarakova kod Prijedora odavno skrckao pare koje mu je pobjedom na prvoj prijedorskoj koridi donio bik Mrkonja.
S njim će Rifat u subotu u Kotor Varoš, na novu koridu i u novu trku za pobjedom. Očekuje i da para bude više, jer od „bodljavina“ se, kako je čuo, da pristojno živjeti. I to je bio jedan od razloga da u rodnom Čarakovu, nanovo s bratom Redžepom nakon višedecenijske pauze organizuje koridu.
– Ma, ti bikovi su ti pravo čudo. Znam jednog kojeg gazda ne bi prodao ni za sto hiljada maraka, jer mu po borbi nosi petinu tih para- priča oduševljeno Rifet koji se uzgojem rasnih bikova bavi već duže vrijeme.
Na ovoj prvoj prijedorskoj koridi Mrkonja je u dobrim borbama koje su privukle više stotina gledalaca, pobijedio bikove koji su došli iz Čarakova, Ključa i Sanskog Mosta. I to bez bilo kakvih privilegija mada je sudija u areni bio Rifetov brat Redžep koji dobro zna da se na ovakvim mjestima „taman i da ti je rod najrođeniji nikom ne smije gledati kroz prste“.
– Sve po zakonu i onako kako to sudijski posao nalaže. Bikovima je doduše bilo baš vruće, pogotovo onim crnim, koji su bili i malo nervozniji nego bijeli – kazao je Redžep i pojasnio da vlasnici bikova kod ulaska u arenu moraju zaboraviti dvije stvari, to da svojim bikovima naoštre rogove i to da ih tjeraju na borbu.
Konjske trke
A u Čarakovu se nisu hvalili samo vlasnici bikova, već i konja, na konjskim trkama koje je stručnim pogledom ocijenio i Šaban Redžić, mještanin Čarakova koji dugo živi u Salzburgu u Austriji i koji u Beču u vlasništvu ima dva konja.
– Na konjskim trkama sam zaradio više od 300.000 KM. Trećinu tih para sam potrošio, a konja se nikad nisam odrekao. I sad imam dva- kazao je Redžić koji je na koridu i konjske trke došao u društvu prijatelja i trenera Adema Sijerčića.
Dnevni avaz

Comments are closed.