U centru Prijedora besplatna kontrola šećera u krvi

U Prijedoru je danas organizovana prva Dijabeteloška radionica na točkovima, gdje je građanima besplatno mjeren šećer u krvi.

Medicinsko osoblje i farmaceuti su Prijedorčanima davali i stručne savjete vezane za dijabetes, a rađene su i kontrole aparata za mjerenje šećera u krvi.

– Tokom današnje akcije u Prijedoru urađeno je 470 mjerenja i otkriveno deset dijabetičara koji do sada nisu znali za povišen šečer u krvi – izjavila je Maja Žuržulović, član ekipe projekta Dijabeteloška radionica na točkovima.

Prema riječima Nine Erbez, voditelja projekta, rizična grupa su ljudi srednjih godina koji zbog stresnog načina života, neredovne ishrane, obaveza oko porodice i posla ne kontrolišu vrijednosti šećera u krvi, a kada otkriju dijabetes bude kasno zato što su se već desile promjene na zidovima krvnih sudova.

Projekat “Prve dijabetološke ordinacije na točkovima” je organizovala kompanija “Pharma Maac” u saradnji sa sa austrijskim brendom “Wellion” koja posjeduje svu opremu za potrebe dijabetičara, a u 15 dana pokrenta ordinacija obići će 20 gradova u BiH.

Autor: GradPrijedor.com

Comments are closed.