U CJB Prijedor 84,4% ukupna rasvjeljenost krivičnih djela za proteklih devet mjeseci

slika-1

Na današnjoj devetomjesečnoj pres konferenciji koja je održana u prostorijama Centra javne bezbjednosti Prijedor, načelnik Centra je stanje bezbjednosti na području ovoga Centra ocijenio kao dobro. Istakao je da je ukupno evidentirano 776 krivičnih djela.

Od ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela, 96 se odnosi na djela iz oblasti električne energije, što predstavlja 12,4% ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela na nivou CJB Prijedor. Prošle godine je evidentirano 34.

Po nepoznatom izvršiocu počinjeno je ukupno 382 KD ili 49,2% od ukupnog broja krivičnih djela. Rasvjetljenost po nepoznatom izvršiocu je 70% (64,8) a ukupna rasvjetljenost krivičnih djela je 84,4% ili za 3,5% više nego u uporednom periodu prošle godine.

Od krivičnih djela protiv života i tijela evidentirana su ukupno 33 krivična djela odnosno 38,1% manje u odnosu na uporedni period kada je počinjeno 54 krivična djela iz ove oblasti. Od navedenih krivičnih djela prijavljeno je jedno krivično djelo “Ubistvo“ počinjeno od strane nepoznatog izvršioca a koje je i rasvjetljeno i 18 krivičnih djela “Teška tjelesna povreda“ od kojih je 6 prijavljeno po nepoznatom počiniocu i svih šest je rasvjetljeno.

U oblasti krivičnih djela protiv imovine značajno je napomenuti smanjenje broja krivičnih djela “Teška krađa“ za 9% kao i visok stepen ukupne rasvjetljenosti svih imovinskih krivičnih djela, koji iznosi 75,6%.

Od krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 43 krivična djela, što je za 14 krivičnih djela odnosno 48,3% više u odnosu na uporedni period. Oduzeto je 122,29 grama heroina, 1.657,4 grama marihuane i 105 stabljika marihuane.

Načelnik Centra Dalibor Ivanić na konferenciji je posebno istakao da nije bilo evidentiranih krivičnih djela “’Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“.

Istaknuti su rezultati privrednog kriminaliteta, iz koje oblasti su prijavljena 54 krivična djela. Stečena protivpravna imovinska iznosi oko 3.078.000,00 KM.

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su tokom prvih devet mjeseci ove godine sproveli više operativnih akcija, tokom kojih je lišeno slobode više lica, oduzeti predmeti krivičnih djela a utvrđen je i veći iznos stečene protivpravne imovinske koristi. Samo tokom akcije “Tabako“ oduzeto je ukupno 267,5 kg rezanog duvana i 2.608 kutija cigareta različitih vrsta.

Kada je u pitanju javni red i mir evidentirana su 463 prekršaja ili 20,3% manje nego u istom periodu prošle godine, a zabilježen je samo jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u kojem je učestvovalo pet lica.

Na području Centra evidentirano je 18.427 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ili 1.909 odnosno 11,6% više nego u istom periodu prošle godine. U prosjeku se počini 68 prekršaja dnevno. Ukupno je evidentirano 665 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 4 sa smrtno stradalim licima, što je za 69% manje u odnosu na prošlogodišnjnih 13 saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima. Uzimajući u obzir devetomjesečni prosjek saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, u proteklih deset godina događalo se prosječno 14 saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Od krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja tokom 2016.godine evidentirano je 26, za 20 krivičnih djela ili 43% manje u odnosu na uporedni period.

U prvih devet mjeseci ove godine iz saobraćaja je isključeno 1.527 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola, od čega je 586 vozača zadržano lišenjem slobode. Zbog prekoračenja brzine sankcionisano je 5.665 vozača i 3.496 vozača zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa.

Autor: MUP RS

Comments are closed.