U Elkeru puštena u rad visokonaponska laboratorija

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević u petak je u Ljubiji pustio u rad visokonaponsku laboratoriju za mjerenja i ispitivanja proizvodnog programa visokonaponskih aparata za prenos i distribuciju Elektrokeramičkog preduzeća „Elker“. „Ovo je svijetli primjer kako jedna privatna kompanija funkcioniše i kako koristi podsticajna sredstva koje Vlada RS dodjeljuje privrednim subjektima“, istakao je Kovačević. On je izrazio zadovoljstvo što će otvaranje ove laboratorije omogućiti nova zapošljavanja, napominjući da će Vlada RS nastaviti da pomaže ovakve i slične izvozne projekte, „posebno zbog toga što ovdje na stručnu obuku dolaze mladi kadrovi sa univerziteta iz Banjaluke i drugih gradova, čime će RS dobiti stručne kadrove koji predstavljaju budućnost u ovoj oblasti“.
Ministar Kovačević je naveo da je Vlada RS u proteklom periodu pomagala preduzeću „Elker“ putem podsticaja izvoza i dodatnim zapošljavanjem. „Ovdje dobijamo vrlo kvalitetne proizvode za prenos i distribuciju električne energije koji se plasiraju na vrlo zahtjevna evropska tržišta i naša podrška ni u budućnosti neće izostati“, istakao je Kovačević. Direktor „Elkera“ Goran Bojić istakao je da je značaj otvaranja ove laboratorije u tome što će se postići velike uštede u proizvodnom procesu, jer su dosadašnja mjerenja vršena u Italiji i Rumuniji. Bojić je dodao da preduzeće više ne bi moglo da radi bez ove laboratorije, kojom se ispunjavaju standardi pri proizvodnji opreme proizvodnog programa, odnosno standardi koji zahtijevaju kontrolu kvaliteta i upravljanje kvalitetom. On je potvrdio je da ovo preduzeće godinama dobija stimulacije Vlade RS za svoje izvozne programe, a da je finale višegodišnjeg povjerenja današnje puštanje u pogon ove visokonaponske laboratorije.
Bojić je naveo da će otvaranjem ove laboratorije, kao i puštanjem u pogon proizvodnje visokonaponskih rastavljača biti zaposleno dodatnih 30 radnika, dodajući da je trenutno zaposleno 60 radnika na ovom proizvodnom programu. Elektrokeramičko preduzeće „Elker“ proizvođač je opreme za prenos i distribuciju električne energije, što uključuje svu opremu od izolatora, ovjesne opreme do rastavljača, a s obzirom da im je najveći partner Elektroprivreda RS, otvaranju nove laboratorije prisustvovala je i direktorica ovog preduzeća Branislava Milekić. Ukupna vrijednost investicije uz transfer tehnologije za prenos i distribuciju iznosi oko 1,750 miliona evra.
SRNA

Comments are closed.