U Etno-selo „Oaza BK Đonlagić“ u Kamičanima uložili više od tri miliona maraka

56c19b91-c11c-4894-8aca-4d700a0a0a64-raj-za-oci-2-718x446

Skoro tri godine mukotrpnog i upornog rada, uloženih oko 3 miliona KM vlastitih sredstava i dobra vizija o tome kako obogatiti turističku ponudu u BiH, sažetak je priče o gradnji Etno-sela „Oaze BK Đonlagić“ u Kamičanima kod Prijedora. Etno-selo će početkom narednog mjeseca otvoriti vrata i prvim gostima.

Vlastiti biznis

Vlasnici, bračni par Borka i Kadir Đonlagić pokušali su „prepisati“ sva pozitivna iskustva Švicarske, u kojoj su, baveći se vlastitim biznisom, boravili duže od tri decenije. Kažu da to ponekad i nije bilo baš lako. No, krajnjim rezultatom su zadovoljni, kao i podrškom prijatelja, mještana, lokalne zajednice…

– Završen je i restoran, pravimo temelje za još 13 bungalova, uređujemo sobe na spratu… Ovo što nudimo jedinstveno je u krajini, a mi ćemo se truditi da privučemo i zadržimo goste. I nadamo se da ćemo uspjeti – kaže Borka, uvjerena da je za njihovu poslovnu priču, uz ideju, bio presudan i optimizam.

Novac stečen u inozemstvu željeli su uložiti u BiH. Zaposlili su za početak 15 radnika, mada je broj onih koji je indirektno bio uključen u gradnju etno-sela mnogo veći. Kadir ne očekuje brzi povrat uloženog novca, već samo da etno-selo na pravi način funkcioniše.

Redovne plate

– Da zaposleni imaju redovne plate i da objekat sam sebe izdržava. Za sve treba mnogo rada, jer gostu, a očekujemo i one iz inostranstva kojima želimo pokazati naše prirodne ljepote, ne možeš ponuditi samo kafu i očekivati da opet dođe. Dakle, bit će tu još mnogo, mnogo sadržaja – obećava Kadir, koji je pozvao dijasporu da, poput njega, ulažu u BiH.

Švicarci promotori

U junu će etno-selo posjetiti veća grupa Švicaraca. Riječ je o partnerima porodične firme Đonlagić u Švicarskoj. Oni će biti promotori, kaže Kadir i dodaje da će etno-selo, uz restoran, jezero, sportske terene, imati i vozić, limuzinu i još jedan čamac, kojim će po vještačkom jezeru ploviti isključivo mladenci.

Autor: M. Zgonjanin – avaz.ba

Comments are closed.