U Gornjem Jelovcu pronašli leglo poskoka

Milorad Cvijić (52), mještanin Gornjeg Jelovca kod Prijedora, bio je šokiran kada je u nedjelju u popodnevnim satima u Gornjem Jelovcu, u vodovodnom šahtu, na jednoj njivi, stotinjak metara udaljenoj od svoje porodične kuće, otkrio leglo s 14 živih poskoka.
„Komšija me pozvao da zavrnem vodu. Ušao sam u šaht i ugledao ih.Tri su bila na prvoj stepenici, dva na drugoj, u jednom ćošku u dnu šahta bilo ih je šest. Kasnije sam pronašao još tri. Svi su živi, ali kao uspavani, tako da sam ih bez problema izvadio van. Da je samo malo sunca potpuno bi oživjeli i otpuzali“, priča Cvijić. On je inače s 12 godina preživio ugriz ove otrovnice, a tvrdi da su poskoci koje je pronašao trenutno najotrovniji.
„Koliko znam u ovo doba godine niko ih, bar u ovom kraju, nikad nije našao. Sada su vrlo otrovni i siguran sam da njihov ugriz sad ne bi preživio. To nisu male već velike zmije koje su sklonište od zime, da sve bude čudnije, umjesto pod zemljom, potražile na betonu, u šahtu“, kaže Cvijić čije je leglo šokiralo mještane Gornjeg Jelovca kod Prijedora koji su u nedjelju bili na pravim mukama „šta sa tolikim zmijama“.
Otkrićem je bio šokiran i vlasnik vodovodnog šahta Boško Bunić iz Gornjeg Jelovca koji inače duže vrijeme boravi u Austriji. Kaže da mu niko neće vjerovati da je u sred zime vidio tolike zmije.
„Supruzi ne smijem ni reći šta je pronađeno u vodovodnom šahtu, jer bi odmah prestala piti vodu. Sigurno bi rekla da je otrovna“, kazao nam je Bunić koji kao i ostali mještani ovog kraja zna da poskoka ima u Gornjem Jelovcu, ali ne zimi.
Tekst – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.