U Koprivni kod Oštre Luke otvorena područna Osnovna škola „Desanka Maksimović“ [video]

U Koprivni kod Oštre Luke, otvorena je područna Osnovna škola „Desanka Maksimović“, obnovljena zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije, od 50 hiljada evra.

U selu Koprivna svake godine povećava se broj učenika, što nije slučaj u drugim selima.

Područna Osnovna škola u Koprivni, zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije, obnovljena je nakon više od šest decenija. Škola je dobila novi krov, stolariju, sanitarni čvor, rasvjetu, urađena je toplotna izolacija, uređene učionice.

„Prije su bili loši toaleti, sada su mnogo ljepši. Prije smo se izuvali, sada nećemo, sada je lako obrisati“, izjavila je učenica Maja Kragulj.

„Toaleti su bili stari i podovi su isto bili stari. Prozore nismo mogli otvoriti i zid je kada se naslonimo, on je dole opadao. Sad je lijepo“, dodala je učenica Evita Rajlić.

Ovu školu trenutno pohađa 26 đaka. Koprivna je jedna od rijetkih mjesnih zajednica u Srpskoj u kojoj se svake godine povećava broj učenika. Procjene su da će u narednom periodu, broj đaka biti duplo povećan.

„Ovo je od velikog značaja za našu djecu zbog toga što će sada pružiti kvalitetne uslove za rad, za njihov boravak u školi i igru, a prevashodno učenje. Kao i našim nastavnicima kvalitetne uslove za rad“, naveo je direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Oštra Luka, područno odjeljenje Koprivna Nikola Vujasinović.

Za obnovu ove škole, u pograničnoj opštini Srpske, Vlada Srbije, donirala je pedeset hiljada evra.

„Јa želim da izrazim zahvalnost Vladi Srbije koja je izdvojila sredstva. Mi smo mala lokalna zajednica, ovo nam puno znači kao pomoć. Znači nam i sama spoznaja, činjenica da nismo zaboravljeni od strane Vlade Srbije“, istakao je načelnik Opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

„Ovo područje je prilično preživjelo svašta. Stanovništvo se dosta iseljavalo, tako da je odlično da je renovirana škola od sredstava Vlade Srbije u vrijednosti od 50.000 evra. Nas posebno raduje što su došli u školu koja bilježi stalan rast broja učenika“, naglasila je ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Otvaranju je prisustvovao i konzul Republike Srbije u Banjaluci, Dragan Protić.

Izvor: RTRS

Comments are closed.