U Kozarcu otvoren objekat ambulanti porodične medicine

Svečanim presjecanjem trake u petak je svečano otvoren objekat ambulanti porodične medicine u Kozarcu, jednoj od najvećih mjesnih zajednica na području opštine Prijedor. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je otvarajući objekat vrijedan 536.000 KM, istakao da je opština uložila 283.000 KM , što je više od polovine uloženih sredstava, ali ujedno izrazio zadovoljstvo što su u ovom projektu učestvovala i tri ministarstva iz dva entiteta. „Rekonstrukcijom ovog devastiranog objekta poslali smo jednu važnu poruku iz ovog izrazito povratničkog naselja kako se zajedničkim radom i zajedničkim sredstvima može građanima darovati jedan lijep zdravstveni objekat sa željom da ga više koriste za promociju zdravlja i prevenciju, nego liječenje bolesti“, rekao je Pavić.
On je dodao da je opština Prijedor na ovaj način još jednom potvrdila da vodi računa o ravnomjernom razvoju opštine i o svim kategorijama stanovništva. Predstavnik Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Džemail Ćibo je potvrdio da je ovo ministarstvo uložilo 120.000 KM u izgradnju ovog objekta na području drugog entiteta. „Iskreno se nadam da će ovaj objekat doprinijeti porastu nataliteta na ovom području, a dokaz je saradnje lokalnih vlasti koje dobrom sinhronizacijom mogu uraditi mnogo u korist građana BiH“, dodao je Ćibo. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić je istakao da je novootvoreni objekat ambulante porodične medicine opremljen najsavremenijom opremom kojom se opremaju i sve ostale ambulante porodične medicine u 25 opština u kojima se trenutno provode različiti projekti rekonstrukcije.
„Ovo Ministarstvo je u ambulantu u Kozarcu uložilo 50.000 KM, a dodatnih 35.000 KM uloženo je kroz opremu i nadamo se da ćemo do kraja godine, osim završetka aktuelnih projekata uspjeti da obezbijedimo za sve timove porodične medicine u RS softver porodične medicine, kako bi imali jedinstvenu bazu podataka“, kazao je Škrbić. Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Omer Branković je istakao da je ovo ministarstvo uložilo 83.000 KM te zahvalio svima koji su uložili sredstva u ovu ambulantu, kao i donatoru iz Salcburga, nevladinoj organizaciji „Bauer hilfe bauer“, koja je donirala zubarsku stolicu. Direktorica prijedorskog Doma zdravlja Slavica Popović je potvrdila da će ambulanta početi sa radom već u ponedjeljak.
„Ovdje će raditi dva kompletna tima porodične medicine, a nakon toga slijedi i uspostavljanje polivalentne stomatološke zaštite te konsultativne specijalističke zaštite u oblasti pedijatrije i ginekologije. U funkciju će biti stavljen i jedan laboratorijski punkt gdje će se obavljati laboratorijska dijagnostika. Cilj nam je da pored adekvatnog liječenja kojima će uz savremene uslove biti obezbijeđena savremena zdrastvena zaštita ovog stanovništva, da ćemo jednom kontinuiranom promocijom i prevencijom bolesti, adekvatnim liječenjem i aktivnim uključivanjem samih građana doseći unapređenje i dugoročno zdravlje koje nije sve, ali bez zdravlja sve drugo je ništa“, rekla je Popovićeva.
Na ovom području je verifikovano 4500 stanovnika, korisnika zdravstvene zaštite po modelu porodične medicine. Svečanom otvaranju renoviranog objekta nekadašnje zdravstvene stanice prisustvovali su brojni mještani, kao i potpredsjednik RS Adil Osmanović, te brojni odbornici lokalnog parlamenta i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Comments are closed.