U Miskoj Glavi osveštana nova crkva

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je juče novoizgrađenu crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Miskoj Glavi kod Prijedora.Episkop Jefrem služio je u novosagrađenom hramu svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj mještana.

Protojerej stavrofor Radomir Šamara je istakao značaj izgradnje ovog svetog hrama za mještane, koji su nakon 72 godine ponovo dobili svoju bogomolju koja je srušena početkom Drugog svjetskog rata.

„Stara crkva bila je na brdu, a nova je sagrađena na zemljištu koje je darovao mještanin Vojislav Janjoš“, kaže on.

Protojerej Šamara je dodao da je hram građen sedam godina zahvaljujući prilozima mještana i ljudi iz dijaspore.

Kum crkve Mladen Čulić, koji je rođen u ovom mjestu, rekao je da je za njega i sve mještane Miske Glave ovo veliki dan, jer su dobili srkvu nakon 70 godina.

„Ovo za mene, moju porodicu, ali i sve moje komšije predstavlja duhovnu radost“, rekao je Čulić.

Kum crkvene sale i kum zvona Željko Romanić iz Niševića rekao je da je sa porodicom Čulić vezan kumstvom, te da se sa radošću odazvao da pomogne izgradnju hrama. On ističe da je to njegovoj porodici peto kumstvo crkve na području prijedorske opštine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Neđo Praštalo je istakao da su svi mještani, njih oko 600, u granicama svojih mogućnosti učestvovali u gradnji crkve.

„Ovo mnogo znači za ovaj narod, jer su do sada odlazili u Ljubiju ili Prijedor kada su imali potrebu da prisluže svijeću ili za praznike odu na liturgiju“, rekao je Praštalo.
SRNA

Comments are closed.