U mraku ostaje zbog kamata

Dokazani humanista u svojoj zemlji, ali i u drugoj domovini, Nemačkoj, Dosta Miki Bauer, koja 40 godina živi u Frankfurtu, a inače je iz Omarske kod Prijedora, pokrenula je pre nekoliko meseci akciju prikupljanja pomoći za Ranka Majstorovića iz Omarske.
Prikupljanje novca je teklo putem Humanitarne organizacije Hife fur Kinder der Welt e.v. – Pomoć deci sveta, na čijem čelu je Pelka Budaković.
Sedamdesetogodišnji Ranko Majstorović, sa kćerkom i unukom, gotovo dve godine živi u mraku jer mu je zbog velikih dugovanja za utrošenu električnu energiju pretprošle godina u maju isključena struja. Putem pomenute Humanitarne organizacije prikupljeno je ukupno 1.060 evra, od čega je Dosta Bauer donirala čak 760 evra.
U ovoj akciji učestvovali su i drugi zemljaci: Boba i Matija Katanović, Nedeljka i Milenko Čapljak, dr Mirko Stanojević, Tamara Janjić i Darko Erkić, te Fadil Porobić i Žarko Zrnić.
– Sirotinju svašta snađe. Da je neko drugi u pitanju, možda mu ne bi bila isključena struja, ali nemoćnog i bolesnog Ranka bez ičije zaštite, koga život nije štedeo, ni Elektrodistribucija nije štedela kad je upotrebila svoje makaze i odsekla mu struju. Grehoto moja, sirotinja i Bogu je teška! – sažaljivo i sa suzama u očima kaže Dosta Miki Bauer, preosetljiva na svačiju nevolju.
Ranko Majstorović ne može da veruje da će električna sijalica ponovo zasvetliti i u njegovoj kući, pa se stalno pita da li je to samo san, dok ga u neverici oblivaju suze radosnice.
– Znao sam da ja taj novac nikada neću imati i platiti nagomilani dug, još ratni dug na koji su narasle kamate veće od glavnice, i zato sam mislio da ću ostati u večnom mraku. Nije mi to važno toliko zbog mene jer svetlo mog života je svakako pri kraju, ali mi je žao unuka koji je u najlepšim godinama i koji je tek počeo da živi, a već oseća surovost života. On u 21. veku piše pod lampom ili ide u komšiluk, to je za dete teško iskustvo, pogotovo kad su u pitanju njegovi vršnjaci kojima gotovo ništa u životu nije uskraćeno, dok moj unuk nema ni najosnovnije – kaže Ranko.
Prikupljenim novcem treba da bude uplaćen deo duga za struju Ranku Mjastoroviću. Ukupan Rankov dug sa utrošenu električnu energiju iznosi više od 5.600 KM (oko 2.800 evra), od čega su gotovo polovina kamate. Na ovaj dug Elektrodistribucija zaračunava svakog meseca kamatu veću od 40 KM, iako nema potrošnje jer je struja isključena.
Intervencije donatora u prijedorskoj Elektrodistribuciji još nisu urodile plodom. Tražio se da deo Rankovog duga bude uplaćen i da mu bude uključena struja, ostatak duga da bude reprogramiran (otplaćen u ratama), a kamate otpisane.
Rok za potpisivanje reprograma bio je do kraja februara, a tada je još uvek bila u toku akcija prikupljanja novca za Ranka Majstorovića. Sada rukovodstvo Elektrokrajine, u čijem sastavu je Elektro Prijedor nikako da donese odluku i odobre Ranku Majstoroviću vanredno potpisivanje reprograma kako bi mu bile otpisane kamate, a deo duga izmiren plaćanjem u gotovini.

Priznanja i odlikovanja
Da gotovo sve što ima deli sa drugima govori i činjenica da je Dosta Miki Bauer dobitnik najvišeg priznanja za humanost iz otadžbine Krst milosrđa 2001. godine koju joj je lično u Frankfurtu uručio tadašnji predsednik Republike Srpske Mirko Šarović, koji je bio gost Srpskog humanitarnog fonda na njegovu desetogodišnjicu postojanja. Isto visoko priznanje dobila je i od države Nemačke 2003. godine, a uručio joj ga je tadašnji nemački predsednik Johanes Rau. Osim ovih, Dosta je dobitnik i brojnih drugih priznanja za humanost.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije.Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771i +381 11 31 90 924 .
Vesti

Comments are closed.