U obnovljenom vrtiću na Pećanima mjesta za 32 mališana

Obnovljeni objekat Dječijeg vrtića „Radost“ Prijedor u najmnogoljudnijem naselju Pećani danas je zvanično počeo sa radom, čime je smještajni kapacitet ove predškolske ustanove povećan na više od 400 djece.

„Kada se uporedimo sa prosjekom u Republici Srpskoj, možemo se pohvaliti da imamo veliki obuhvat djece predškolskim obrazovanjem“, rekao je načelnik opštine Prijedor Marko Pavić.

On je dodao da je u obnavljanje objekta „Snježana“, koji je tokom i nakon rata služio za smještaj izbjeglih i raseljenih lica, a u kojem su sada smještena 32 mališana, uloženo oko 100.000 KM.

„Više od 50 prijavljene djece se ove godine nije moglo upisati i to nam je znak da pokušamo još više proširiti kapacitete ove ustanove“, dodao je Pavić.

Direktorica Dječijeg vrtića „Radost“ Dušanka Božić rekla je da su u pet od sedam objekata ove ustanove smještajni kapaciteti popunjeni maksimalno, ali da svake godine ostaje neupisan jedan broj djece.

„Poruka je to lokalnoj zajednici da mora pratiti potrebe građana i graditi kapacitete“, kazala je Božićeva ističući da je i obnavljanje postojećih i izgradnja novih kapaciteta veoma skup posao s obzirom na najnovija dostignuća, standarde i normative koji se moraju poštovati.

Osim centralnog objekta, u okviru Dječijeg Vrtića „Radost“ funkcionišu vrtići „Cvrčak“ i „Snježana“ na Pećanima, „Đurđevak“ na Urijama i „Palćčić“ u Omarskoj.

Objekti u Ljubiji i u Kozarcu i dalje čekaju bolja vremena. Prvi je godinama prazan zbog izrazito loše socijalne slike mještana nekadašnjeg rudarskog naselja. Predratni vrtić u Kozarcu je devastiran i vlasnik stambeno-poslovnog objekta izgrađenog na zemljištu na kojem je nekad bio vrtić imao je obavezu da ustupi odgovarajući objekat vrtiću.

„Kozarac je dobio prostor za vrtić ispod jedne stambene zgrade, koji je dosta mali, ali broj potencijalnih korisnika ne znamo. Za to mora potrebu pokazati mjesna zajednica Kozarac i obratiti se opštini, jer opština i gradi i oprema vrtiće“, dodala je Božić.

Po prvi put od danas je u Prijedoru jaslička grupa organizovana izvan centralnog objekta, i to u vrtiću „Cvrčak“ na Pećanima čiju obnovu i opremanje je takođe finansirala opština Prijedor.

„I nakon povećanja cijene boravka djeteta u vrtiću, mi smo opet u grupi vrtića sa najnižom cijenom za roditelje, a istovremeno smo u grupi vrtića u samom vrhu kad je u pitanju kvalitet predškolstva Republike Srpske“, istakla je Božićeva.

Od ovog mjeseca cijena boravka u Dječijem vrtiću „Radost“ je 150 KM, a od 2007. do sada bila je 120 KM.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.