U oktobru 95% rasvjetljenost imovinskih krivičnih djela po nepoznatom počiniocu

dsc_0028

Na današnjoj pres konferenciji načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor je stanje na području Centra ocjenio stabilno i dobro.

U toku mjeseca oktobra evidentirano je 98 krivičnih djela ili 21,6% manje nego u istom periodu prošle godine. Po nepoznatom počiniocu izvršena su 62 krivična djela. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu je 87,5%, (28% više u odnosu na isti period prošle godine), dok je ukupna rasvjetljenost krivičnih djela 92%, istakao je načelnik.

Kada su u pitanju krivična djela protiv života i tijela u oktobru mjesecu evidentirana su 2 krivična djela teške tjelesne povrede i 2 krivična djela lake tjelesne povrede, a sva četiri djela su rasvjetljena.

Krivičnih djela protiv imovine ukupno u oktobru mjesecu evidentirano je 55, od čega je 43 krađa i teških krađa. Krivičnih djela razbojništva nije bilo.

Procenat rasvjetljenosti imovinskih krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 95% (prošle godine 55%), dok je ukupna rasvjetljenost prijavljenih imovinskih krivičnih djela 96%.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su dva krivična djela, a izvršena su tri oduzimanja opojih droga. Podnošenjem dva izvještaja nadležnom tužilaštvu prijavljena su dva lica.

Kada je u pitanju privredni kriminalitet načelnik je istakao da su u analiziranom periodu evidentirana dva krivična djela. Materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi preko 918.000,00 KM, dok je prošle godine taj iznos bio 51.000,00 KM.

Na konferenciji su istaknuti i rezultati aktivnosti sprovedenih akcija, gdje je samo akcija „Euro“ rezultirala rasvjetljavanjem 5 krivičnih djela krivotvorenja novca, za koja su prijavljena tri lica. Nastavkom realizacije akcije „Tabako“ oduzeto je 30kg rezanog duvana.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je 46 prekršaja. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja u oktobru mjesecu evidentirano je ukupno 76 saobraćajnih nezgoda, od kojih su tri sa smrtno stradalim licima. Evidentirano je i 2309 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Iz saobraćaja je isključeno 112 vozila, odnosno za 19,2% više nego u uporednom periodu, a isključeno je i 255 vozača. Od navedenog broja, 215 je isključeno zbog prisustva alkohola u organizmu, od čega je 87 zadržano lišenjem slobode.

Na području CJB Prijedor tokom novembra mjeseca policijski službenici sprovode preventivnu akciju „Pješaci-biciklisti“ u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica po ove učesnike u saobraćaju.

Istaknuto je da je od 15. novembra obavezna upotreba zimske opreme na putevima, te se savjetuje da se učesnici pridržavaju saobraćajnih propisa radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Načelnik Centra Dalibor Ivanić je i ovom prilikom pozvao građane da izvrše zamjenu oružnih listova kojima je istekao rok važenja.

Autor: MUP RS

Comments are closed.