U planu zapošljavanje 60 novih radnika

Tvornica za izradu gornjih dijelova obuće Nova Ivančica iz Kozarca kod Prijedora u ovoj godini planira zaposliti 60 novih radnika. Potvrdio je to Samir Alihodžić, rukovodilac proizvodnje u Novoj Ivančici, rekavši da je pretkvalifikacijom u obućare lani ova tvornica koja lon-poslove radi za kupca Paul Greena iz Salcburga zaposlila 50 radnika.
– Na tržištu rada nema kvalificiranih obućara tako da smo odlučili obučiti mlade ljude sa Biroa za zapošljavanje. Program takve i vrlo skupe obuke traje i do dvije godine, pa smo iz tih razloga apel uputili Vladi RS i filijali za zapošljavanje, kako bi snosili dio troškova za obuku kadra koji namjeravamo zaposliti – kazao je Alihodžić i dodao da u ovoj tvornici, čiji je osnivač Ivančica iz Ivanca u Hrvatskoj, trenutno u jednoj smjeni radi 130 radnika.
Prema Alihodžićevim riječima, prošlu poslovnu godinu završili su uspješno i pozitivno su poslovali. U tvornici nema zaliha, jer se sve proizvedeno, a sedmično to iznosi 4.000 pari gornjih dijelova obuće, odmah plasira inozemnom kupcu.
Alihodžić kaže da posljednjih osam mjeseci Vlada RS pomaže Novoj Ivančici tako što po zaposlenom, kao stimulaciju, mjesečno izdvaja 50 maraka.

Dnevni avaz

Comments are closed.