U Potkozarju deset lica otrovano gljivama

U Potkozarju deset lica otrovalo se gljivama. Nekoliko njih zadržano je u prijedorskoj bolnici, dok su dvije žene u komi prevezene u jedinicu intenzivne medicine u Banja Luku.

Za samo 48 časova otrovalo se deset lica koji su jestivu rujnicu zamijenili po život opasnom gljivom muharom. Goran Jajčanin spremio je mesnatu gljivu sebi i svojoj majci. Samo dva sata nakon jela kada je krenuo u grad osjetio je jake simptome trovanja.

I ne sluteći šta sa događa njegovoj majci Goran se vratio kući i tek tada shvatio da su pojeli gljivu otrovnicu.
Dvije žene su u teškom stanju prebačene na liječenje u Banjaluku. Jedna od njih priključena na aparate. Ljekari kažu da su za sada stabilne, ali sve daljnje prognoze su preuranjene. Otrovani su iz Novog Grada, Oštre Luke i Sanskog Mosta.

Iz Kliničkog centra upozoravaju da su simptomi trovanja ovim gljivama povraćanje, pojačane lučenje pljuvačke, grčevi u želucu, proljevi, bolovi su stomaku, sužene zjenice, konvulacija ili pojava kome.
Poznavaoci gljiva tvrde da sitni detalji dijele pravu gljivu od otrovnice. Otrovnica ima bijele pjege preko klobuka i odozgo su bijele, a rujnica odozdo ne smije biti bijela već žuta.

Znalci apeluju na sve one koji odluče pojesti šumsku gljivu, a nisu sigurni da je prava bolje ne rizikovati, jer to ponekad skupo košta.
RTRS

Comments are closed.