U Potkozarju nema posla za sezonce

Leto je vreme kada se uglavnom povećava potreba za zapošljavanjem sezonskih radnika, mada to ove godine nije slučaj. U prijedorskom Birou za zapošljavanje rekli su da nema masovnijih oglasa i konkursa u kojima se traže radnici sezonci.
Preko agencije za rad i zapošljavanje BiH takođe nema zvaničnih ponuda za rad sezonaca na jadranskoj obali. Mada je u junu zaposlena 101 osoba preko prijedorskog Biroa, uglavnom u ugostiteljskoj i trgovačkoj struci, kao i nekolicina pripravnika sa visokom stručnom spremom, za sezoncima ove godine nema potražnje kao ranijih godina.
Kada je riječ o dubičkom Birou za zapošljavanje, situacija je ista kao i u Prijedoru. Sezonci se uglavnom ne traže, a ni u oblast turizma radnici se ove godine ne mogu nadati da će dobiti zaposlenje jer ponuda nema. Saznajemo da pojedini radnici odlaze u Hrvatsku ili Crnu Goru preko oglasa koje objavljuju tamošnji poslodavci, što s druge strane uglavnom podrazumeva rad na crno, lošiji smeštaj i manju naknadu za rad.
Upućeni tvrde da i ove dve države zbog velike stope nezaposlenosti uglavnom zapošljavaju domaću radnu snagu. Kriza je uveliko prisutna i u mnogim preduzećima u prijedorskom regionu, o čemu govori podatak da poslodavci retko raspisuju oglase u kojima traže sezonske radnike. Mnogima od njih ovo je bila jedina šansa i nada za zaposlenje na određeno vreme.
Tekst – Blic
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.