U Prijedor stigao prvi mobilni mamograf

Danas je u prijedorski Dom zdravlja stigao prvi mobilni mamograf u okviru realizacije projekta „Preventivna zdravstvena zaštita žena i djevojaka“, čija je vrijednost 130.000 KM. Projekat su podržali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH a realizovalo ga je Udruženje građana „Don“ u saradnji opštine Prijedor i Doma zdravlja. Izvršna direktorica ovog udruženja Murisa Marić potvrdila je da je projekat trajao 9 mjeseci te da je ovaj aparat bio neophodan, sudeći po prvom interesovanju žena sa područja opštine Prijedor. „Ovo je nešto što je bilo potrebno našem gradu i cijeloj regiji, a to nabolje potvrđuje podatak da je tokom provođenja projekta već evidentirano 1200 žena iz ruralnih područja koje čekaju na ovaj preventivni pregled“, rekla je Marićeva.
Ona je potvrdila da je, osim 50.000 KM koje je kroz projekat „Preventivne zaštite žena i djevojaka“ uložio „Don“, opština Prijedor izdvojila 50.000 KM, prijedorski Dom zdravlja 22.000, preduzeće za proizvodnju keksa „Mira“ 5.000 KM, dok je ostatak sredstava za montiranje aparata u kombi i nabavku filmova prikupljen donacijom Fondacije „Arcelor Mittal“ i nekoliko prijedorskih privrednika. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić istakao je da je mamograf dostignuće medicine koje u ranoj fazi otkriva rak dojke i da se opština opredijelila da uloži značajna sredstava kako bi ovaj aparat što prije stigao u Prijedor. „Upravo smo željeli da nabavimo pokretni mamograf koji je bi bio stacioniran na jednom mjestu već dostupan svim našim sugrađankama i u najudaljenijim mjesnim zajednicama.
Smatramo da ćemo finansijskom pomoći za nabavku pokretnog mamografa preventivnim djelovanjem pomoći da se rano otkrije i na vrijeme izliječi ova bolest kod mnogih Prijedročanki“, rekao je Pavić. Načelnica Službe porodične medicine Dijana Đerić naglasila je da je od izuzetnog značaja za Dom zdravlja i pacijente te da je nešto što je odavno trebalo da se desi na ovoj regiji. „Preventivni pregledi za žene i djevojke se rade svakodnevno i godinama, a ovaj novi aparat će nam omogućiti da preglede završimo i dijagnostički. Naše pacijente radi preventivnih pregleda više nećemo slati u bolnicu već će se sve odvijati na licu mjesta i daleko brže na zadovoljstvo naših pacijentkinja“, rekla je Đerićeva. Ona je dodala da prve mamografije počinju sa 40 godina te da sve žene nakon toga treba svake dvije godine da obavljaju preventivni pregled radi prevencije karcinoma dojke.
„To je danas među najrasprostranjenijim karcinomima među ženskom populacijom, a na području opštine Prijedor prošle godine registrovano je 10 novih slučajeva ove opake bolesti što je dva karcinoma više nego godinu prije, a svake godine se taj broj povećava. To samo pokazuje da je ovaj aparat stigao u zadnji čas, kako bi se započelo sa preventivnim pregledima kod žena na ovom području“, ističe Đerićeva. Izlječivost pacijenta kod otkrivanja karcinoma dojke u ranoj fazi je viša od 90 odsto. Novi pokretni mamograf će u funkciju biti stavljen već u naredni utorak, a preventivne preglede će raditi dva tehničara za koje je danas stručni tim „Simens“ iz Sarajeva održao kratku obuku o rukovanju samom aparaturom.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.