U Prijedor uloženo oko 187 miliona KM

21. Petrovdanski padobranski kup Prijedor 2016

Vlada Republike Srpske, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada je u grad Prijedor uložila oko 143 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano je još 44,4 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

U Vladi Srpske ističu da je iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno 16,4 miliona KM, od čega za putnu infrastrukturu 7,3 miliona, regionalni vodovod na teritoriji Prijedora dva miliona KM, a realizovan je i značajan broj projekata sanacije, rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje novih školskih objekata.

U saradnji sa Boračkom organizacijom realizovani su mnogi projekti, od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, za šta je izdvojeno devet miliona KM i zbrinute 622 porodice, od čega izgradnjom stanova 158, a nepovratnim novčanim sredstvima 464 porodice.

Za izgradnju spomenika i spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa područja Prijedora iz republičkog budžeta izdvojeno je oko 200.000 KM.

Za zapošljavanje oko 610 ljudi, od 2007. do 2016. godine, utrošeno je oko 2,3 miliona KM, a kroz program socijalnog zbrinjavanje radnika u Prijedoru zbrinuto je oko 2.500 radnika u osam preduzeća, za šta je utrošeno više od sedam miliona KM.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Prijedoru je zaposleno 268 lica sa invaliditetom, za šta je izdvojen milion KM.

Prijedoru, kao jednoj od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koju su pogodile katastrofalne poplave, iz Fonda solidarnosti uplaćeno je oko 6,6 miliona KM, kroz platne kartice – vaučere 4,8 miliona KM.

Realizovano je i pet projekata po naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije u ukupnom iznosu od 1,4 miliona KM, a odnose se, između ostalog, na čišćenje rijeke Miloševice, te izgradnju i podizanje postojećeg nasipa na Sani.

U okviru projekta „Vodovod i kanalizacija“, koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Prijedor je izdvojeno 24,3 miliona KM.

Vlada Republike Srpske je uložila značajna sredstva – 23 miliona KM u putnu infrastrukturu na teritoriji Prijedora, od čega 16 miliona KM za rehabilitaciju nekoliko dionica magistralnih i regionalnih puteva.

Riječ je o rehabilitaciji dionica magistralnog puta Prijedormn – Lamovita i Lamovitam- Ivanjska – Šargovac, u vrijednosti od 4,5 miliona KM, zatim magistralnog puta Kozarska Dubica – Prijedor vrijednosti 3,7 miliona KM, dok je za rehabilitaciju magistralnog puta Koprivna – Prijedor Vlada obezbijedila 6,5 miliona KM.

Aktivnostima podrške privredi, Vlada Republike Srpske je ovoj lokalnoj zajednici izdvojila 7,8 milion KM, od čega pet miliona KM za podsticaj izvozu, te 1,9 miliona maraka subvencije električne energije socijalno ugroženom stanovništvu.

Kada je riječ o poljoprivredi, u ovu lokalnu zajednicu u periodu od 2007. do 2015. godine, kroz različite projekte, uloženo je oko 22 miliona, od čega za podsticaj razvoju poljoprivrede i sela više od 19 miliona, te 2,3 miliona KM zaštite od poplava.

„Značajna sredstva, 13 miliona KM, uložena su u zdravstveni sektor, od čega 4,9 miliona maraka za nabavku savremene medicinske opreme i sanaciju bolnice u Prijedoru, te pet miliona KM za izgradnju i opremanje Centra za hemodijalizu“, naglašavaju u Vladi Srpske.

Za adaptaciju, sanaciju i opremanje ambulanti porodične medicine u Prijedoru obezbijeđeno je oko tri miliona KM.

Prema podacima Vlade, u oblast prosvjete, po različitim osnovama, do sada je u Prijedoru uloženo više od 5,3 miliona KM.

Sredstvima Razvojnog programa, između ostalog, izgrađen i opremljen novi školski objekat u Gornjim Orlovcima vrijednosti 400.000 KM, za izgradnju Osnovne škole „Jovan Dučić“ Lamovita izdvojeno je 300.000 KM, te 1,2 miliona KM za dogradnju potkrovlja Elektrotehničke i srednje škole „Đorđe Natošević“.

Iz republičkog budžeta za sanaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje školskih objekata izdvojeno je oko 800.000 KM, a za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema 1,5 miliona KM.

Iz republičkog budžeta je kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, obezbijeđeno 6,7 miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo oko 1,3 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Autor: SRNA

Comments are closed.