U Prijedorčanki u toku uslužna prerada-Vremenski uslovi umanjili kvalitet voća

Prijedorska fabrika za preradu voća “Prijedorčanka” počela je sa uslužnom preradom maline i višnje za kompaniju iz Zadra u Hrvatskoj. Posao je pri kraju, ali u “Prijedorčanki” nisu zadovoljni kvalitetom voća. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u ovoj godine i suše, u Fabrici očekuju slabiju ponudu voća za potrebe industrijske proizvodnje i prerade.
Ljiljana Vukelić, izvršna direktorica “Prijedorčanke”, rekla je da je do sada u njihove pogone pristiglo oko 600 tona maline i višnje.
– Do sada smo za našeg kupca u Hrvatskoj preradili oko 150 tona maline i preko 400 tona višnje. Planirali smo da preradimo 1.200 tona višnje, ali su vremenske nepogode, u periodu sazrijevanja voća, a potom i suša, učinile svoje. Nismo zadovoljni kvalitetom i veličinom plodova voća koje je završilo u preradi – kazala je Vukelićeva.
Ona je dodala da su u “Prijedorčanki” planirali da, ove godine, povećaju proizvodnju, te da u preradi završi oko
15.000 tona raznog voća, ali da su ti planovi postali nerealni onog trenutka kada se saznalo da je urod kompletnog asortimana voća podbacio.
– Očekujemo da će “Prijedorčanka”, ove godine, imati dosta problema sa uslužnim otkupom voća i sa industrijskom preradom – kazala je Vukelićeva.
Na poslu prerade voća, u “Prijedorčanki” je angažovano 55 radnika. Fabrika će većinu svojih već brendiranih proizvoda, poput voćnih rakija, plasirati na inostrano tržište.
– U prvih šest mjeseci ove godine, mi smo, i pored loših uslova privređivanja, uspjeli da ostvarimo za
milion maraka veću realizaciju nego u istom prošlogodišnjem periodu. Izvozno smo orijentisana firma, jer do 85 odsto proizvodnje plasiramo na ino-tržišta, poput Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Češke, Slovačke, Njemačke, ali i Amerike, gdje isporučujemo naš brendirani proizvod pod nazivom “Gazdina rakija” – kazala je LJiljana Vukelić.
U “Prijedorčanki” kažu da su, otkupnim cijenama voća na tržištu, proizvođači relativno zadovoljni, pogotovo što je riječ o potrebama industrijske proizvodnje i prerade.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.