U prijedorski Dom zdravlja stigle besplatne vakcine protiv gripa za određene kategorije stanovništva

U Prijedoru danas počinje vakcinisanje protiv sezonskog gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatne vakcine, potvrđeno je iz Doma zdravlja Prijedor.

„Vakcina se može primiti svakim radnim danom od 8.00 do 15.00 časova u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe i u svim područnim ambulantama u njihovo redovno radno vrijeme. Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 238-104“, navodi se u saopštenju.

Pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa imaju pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od inzulin zavisnog dijabetesa i pacijenti koji su imali neku od komplikovanih operacija na srcu.

Pravo na besplatne vakcine imaju i djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze i osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije, a trenutno nemaju simptome bolesti.

Besplatne vakcine protiv gripa finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Komercijalne vakcine protiv gripa, namijenjene građanima koji se žele vakcinisati po ličnom izboru, u Prijedoru koštaju 20 KM.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama i djeci starijoj od šest mjeseci, a posebno hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, djeci, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja kao što su policija, prosvjeta, komunalna preduzeća i slično.
SRNA

Comments are closed.