U prijedorskim dimnjacima – testere, givikti i čekići

dimnjacar-Prijedor-ATV

Po krovu do dimnjaka a u njima svega, tako svoj posao opisuje jedini registrovani prijedorski dimnjačar. Goran Stojić kaže da voli to što radi ali da se, i nakon deset godina, iznenadi stvarima koje pronađe čisteći.

“Tu dolazi do svakakvih situacija. Od čekića do givikta, testera, nema šta nema. To sam vadio, to nađemo mi prilikom tog začepljenja, čime su sami stanari pokušali da otklone kvar pa nisu uspjeli”, priča Goran Stojić, dimnjačar.

On jeste, pošto je, objašnjava, učio od čuvenog prijedorskog dimnjačara Vice Savića. Vezao ih je zanat ali i porodične veze jer je Goran – Savićev zet. Iako je građevinski tehničar, zavolio je dimnjačarski posao koji je učio čak i u Beogradu. Za sada je jedini registrovani dimnjačar na području Prijedora.

“Ja sam zasad jedini ovdje što se tiče Prijedora, a dalje ne znam, nisam toliko upućen a uvijek imate nekoga ko radi na crno, jer ne možemo sve pokriti i stići”, dodaje Stojić.

Stigao je kod Tereze Sadžak. Ona kaže da je Savićev broj jedan od prvih koje ima u imeniku. Zimi je mirna jer zna da neće imati problema.

“Osjetim kad naložim vatru da drugačije dim ide i bojim se zapaliće se kuća, a to nije velik trošak”, kaže Tereza Sadžak.

Petnaest maraka i ne razmišljate, dodaje Tereza. Goran kaže – možda je nekome i skupo ali požar zbog začepljenog dimnjaka je mnogo gora opcija. Raduje ga da ima posla a posebno je srećan kad vidi da se ljudi hvataju za dugme kada ga ugledaju.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.